fbpx
Сьогодні
Список 12:57 12 Тра 2019

Фрісайклінг в Україні: куди здати речі за правилами еко-свідомого споживання

Социальный проект и благотворительный магазин "Ласка"

Бути в еко-тренді зараз дійсно модно. Після матеріалу "5 правил eco-friendly гардеробу" "Рубрика" підготувала список організацій в Україні, куди можна віддати іншим непотрібні тобі речі.

Суть фрісайклінга проста: віддавай іншим непотрібні тобі речі. Намагатися не купувати нові, а також користуватися старими. Головна умова – речі повинні придатні для використання за призначенням. Формат обміну може бути різним.

Ви можете звернутися до відділення Червоного хреста. Благодійна організація приймає не тільки одяг – також там будуть ради не простроченим медикаментів і медичного інвентарю на кшталт милиць, інвалідних колясок, грілок.

У Києві є благодійний магазин Laska Charity Store, який приймає старий одяг. Одна частина одягу, яку приносять люди, відправляється на благодійність, а інша – залишається в магазині і продається. Виручені гроші також відправляються на добрі справи, в тому числі і на утримання магазину. Магазин приймає різні речі, в тому числі і біжутерію, книги, аксесуари, пластинки, фотоапарати.

Крім того, в Україні працюють багато волонтерських організацій, які допомагають вимушеним переселенцям і нашим солдатам, які несуть службу на сході. Найчастіше вони потребують грошової допомоги, але іноді їм необхідна і одяг. Перелік усіх таких організацій є на урядовому сайті України.

Можна безоплатно здавати речі в соціальні установи, дитячі будинки, церкви. Ще один варіант – віднести речі на безкоштовні ярмарки або в безкоштовні магазини.

Наприклад, у Києві працює Банк одягу.

Сюди може принести одяг і взяти її хто завгодно. І це – абсолютно безкоштовно. Ця громадська ініціатива спрямована на підтримку малозабезпечених верств населення. Тут візьмуть будь-який одяг – головне, щоб він був у нормальному стані.

Також сьогодні існує багато онлайн-сервісів, де можна розмістити оголошення про те, що хочете віддати ту чи іншу річ.

Так в Україні була створена благодійна онлайн-платформ "Мурахи". Тут можна викласти будь-яку непотрібну річ в хорошому стані. Приймають і одяг, і електроніку, і книги, і побутові речі. Продавець сам може ставити ціну на товар для звичайних покупців, але всі виручені гроші підуть на благодійність. Також сервіс дозволяє відстежити, куди потрапили гроші за ваш товар.

А у Facebook успішно працює найбільша українська онлайн-барахолка Віддам Продам | Подарую 🙂 Там можна віддати, продати і подарує все, що не заборонено правилами Facebook, в тому числі і одяг.

Нагадаємо, 5 правил "етичного гардероба":

  1. Купуйте розумно: краще менше, але краще
  2. Перешивати старі речі (апсайклінг)
  3. Включайся у фрісайклінг
  4. Ставте собі питання "хто зробив цю річ?"
  5. Подружитеся з точками ресейла. Речі з історією – це круто

Також дивіться історію еко-активістки Капіталіни з невеликого міста на сході України (Слов'янськ, Донецька область), яка дає друге життя речей:

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook і Telegram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: