fbpx
Сьогодні
08:45 11 Тра 2019

Загроза Томосу. Філарет хоче відновити Київський патріархат, Епіфаній проти

Почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що Київський патріархат, який був офіційно розпущений у грудні 2018 року, продовжує існувати.

Зокрема, у ЗМІ з'явилися копії запрошень на зустріч за підписом Філарета, зроблені на бланках розпущеного Київського патріархату.

Такі запрошення отримали майже всі єпископи ПЦУ, а деякі виклали документи у соцмережі. Філарет запрошує церковних високопосадовців на братню бесіду.

пцу київський патріархат

За інформацією ТСН, він збирає архієреїв, аби обговорити перспективи відновлення Київського патріархату, який би Філарет волів сам очолити.

"Справа в тому, що Київський Патріархат не ліквідований. Не ліквідований. Це хочуть подати, що він ліквідований. Ліквідувати Київський Патріархат може той, хто його створив", – заявив Філарет.

У свою чергу, предстоятель ПЦУ, митрополит Київський Епіфаній заявив, що це шлях в нікуди і є повернення до того статусу, який був до отримання ПЦУ томосу від Вселенського патріархату.

"Говорити зараз про якесь повернення недоречно. Ми повинні говорити про наше майбутнє, про нашу єдність. Тому що у майбутньому ми повинні ще багато зробити задля того, щоб ця церква була визнана з боку інших помісних православних церков", – наголосив митрополит Київський і всієї України.

Епіфаній додав, що його на зустріч з Філаретом не запрошували і з моменту утворення Помісної церкви він з почесним патріархом жодного разу не правив службу разом.

"Сьогодні повернення до попередньої структурі Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу і всіх досягнень церковної незалежності", – сказав він в інтерв'ю LB.ua.

Митрополит Епіфаній підкреслив, що Київський патріархат і почесний патріарх ПЦУ Філарет зіграли важливу роль в процесі отримання Томосу і визнанні єдиної помісної православної церкви в Україні.

"Але все це, вся ця повага і любов, не можуть переважати над розумінням того, що в умовах після об'єднання і отримання Томосу ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, свого часу дала життя, дихання, – може це життя і забрати", – додав він.

Пізніше Філарет все-таки запросив Епіфанія вшанувати пам'ять священномученика Макарія та уточнив, що раніше не запрошував главу Православної церкви України тим, що з часу з початку року жодного разу не проводив з ним літургії.

"Ваше Блаженство! До мене дійшла інформація із засобів масової інформації, що Ви висловили незадоволення тим, що я не запросив Вас на святкування пам'яті святого священномученика Макарія, митрополита Київського. Причина полягає в тому, що Ви, після обрання Вас Предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не звершували Божественну літургію – протягом п'яти місяців. У мене виникла думка, може вона помилкова, що Ви вважаєте приниженням для себе служити з Патріархом Філаретом?", – йдеться в оприлюдненій на сторінці Філарета у Facebook заяві.

Він також зазначив, що Епіфаній хотів провести святкування не у Володимирському соборі в Києві, де зберігаються мощі священномученика Макарія, а в Дніпрі або Маріуполі.

"Тому, оскільки своїм незадоволенням Ви висловили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української Православної Церкви сщмч. Макарія, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія у кафедральному патріаршому соборі 14 травня 2019 р., де ми щорічно збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності і зміцнення нашої Церкви", – додав Філарет.

При цьому запрошення оформлено все на тому ж бланку Української православної церкви Київського патріархату.

пцу київський патріархат

Зазначимо, що згідно з церковними канонами Епіфаній не може бути на богослужінні "просто гостем". За рангом він повинен або очолювати богослужіння або брати участь в ньому на рівних. Таким чином, він не може просто бути присутнім на богослужінні, яке очолює Філарет. Прикладом є урочиста літургія на Фанарі, коли Вселенський патріарх Варфоломій служив нарівні з наймолодшими (за віком і з точки зору статусу в церкві) предстоятелями інших церков.

У свою чергу, у Міністерстві культури України вважають безпідставними спроби відновлення діяльності Українську православну церкву Київського патріархату як окремої одиниці.

За словами директора департаменту у справах релігій та національностей Мінкульту Андрія Юраша, "будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі: і це є аксіома!"

Він наголосив, що УПЦ КП припинила існування 15 грудня 2018 року після історичного засідання Об'єднавчого собору. Юридично цей процес було завершено 30 січня 2019 року, коли відбулася державна реєстрація всіх статутних документів Православної церкви України.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: