fbpx
Сьогодні
18:16 11 Тра 2019

В Одесі активісти пікетували дельфінарій з вимогою випустити китоподібних

Фото: dumskaya.net

Близько двох десятків зооактивістів пікетували сьогодні одеський дельфінарій з вимогою випустити китоподібних назад у навколишнє середовище.

Учасники акції вишикувалися біля входу з транспарантами і скандували: «Врятуємо дельфінів, поки вони живі» і «Повернемо дельфінам море», передає Думська.

За словами активістів, акція – це спосіб звернути увагу громадськості на проблему дельфінаріїв.

«Тварини не повинні утримуватись у неволі заради комерційної вигоди. Будь-які умови утримання в неволі не відповідають умовам у дикій природі. Дельфін, який пропливає до 100 км в день, ніяк не може цього робити в дельфінарії. Дельфін, який в природі харчується живою рибою, ніяк не може отримувати цю рибу в дельфінарії. Ми намагаємося пояснити людям, що відвідування вистав дельфінарію – це по суті спонсорування подальшого вилову», – розповіла член громадської організації Animal-Sos Odessa Юлія Ігнатенко.

Як відповідь активістам адміністрація дельфінарію встановила перед входом інформаційний щит, з коментарями відомих українських вчених.

«На жаль, про життя дельфінів в штучному середовищі ходить дуже багато міфів. – розповів журналістам директор з розвитку дельфінарію Фазіль Аскеров. – Почнемо хоча б з того, що у нас немає жодного червонокнижного дельфіна. Всі наші підопічні викуплені на японському консервному заводі і буквально врятовані від долі бути з'їденими. Відповісти на решту ми попросили компетентних вчених, які дійсно розбираються в предметі».

В Одесі активісти пікетували дельфінарій

Фото: dumskaya.net

Так, за словами провідного фахівця України по китоподібних, професора Юрія Михайльова, оцінювати умови життя тварини потрібно не за кількістю кілометрів, які дельфін проплив, а за його станом.

«Життя дельфіна не по пробігу визначається. Важливо, в якому він стані, як він себе почуває, грайливий він, нормальна чи вгодованість, злучається він, народжує чи, виношує чи і чи нормально розвивається дитинча, – упевнений учений. – У дельфінарії вже було кілька десятків випадків народження, більш того, діти дельфінів вже самі виступають, вони вже самі дорослі, самі спаровуються і самі дають потомство. Ось що головне. Розроблені мною і іншими вченими методи визначення віку китоподібних показують, що в дельфінаріях тварини живуть довше. Тому що за ними постійно доглядають, постійно спостерігають. Вони тут під таким наглядом, якого і близько немає в природі. Там щось пошкодив – і все. Тут він захворів, переїв, штовхнули – йому допомагають ».

Міф про дельфінотерапію розвінчує доктор медичних наук, професор кафедри загальної, дитячої та судової психіатрії Анатолій Чуприков.

«Ми постійно стикаємося з позитивними результатами дельфінотерапії і можу впевнено сказати, що терапія працює, – коментує вчений. – Мало того, на початку 2000-х Міністерством охорони здоров'я було опубліковано інформаційний лист, в якому дельфінотерапія рекомендувалася в якості додаткової терапії при реабілітації дітей з ознаками аутизму. У Європі, на відміну від нас, зараз дуже динамічно розвивається зоотерапія».

У свою чергу, директор інституту морської біології НАН України доктор біологічних наук Борис Александров, впевнений, що без існування дельфінаріїв вивчення цих тварин просто неможливо.

«У природних умовах спостерігати дельфінів практично неможливо, – пише Александров. – Це дуже активні і дуже швидкі тварини. Ми б в житті ніколи не дізналися, що вони сплять, використовуючи різні півкулі мозку по черзі, не впізнали б справжньої тривалості їх життя і фізіологію. Зараз ми створюємо разом з дельфінарієм лабораторію з діагностики всіх хвороб, якими можуть хворіти дельфіни. Вивчаючи хвороби, ми зможемо розробляти ефективні методики лікування ».

В результаті акція пройшла мирно і тривала трохи більше півгодини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: