fbpx
Сьогодні
15:48 10 Тра 2019

14 листів до посольств: у Києві влаштували перформанс на підтримку політв'язнів

До п'ятої річниці арешту кінорежисера та письменника Олега Сенцова та напередодні засідання Комітету міністрів Ради Європи у Гельсінкі у Києві проходить акція-перформанс "Do you remember?".

Учасники перформансу, закуті кайданками, пройшли ходою до кожного з 14 посольств різних держав, щоб вручити листи. Участь в акції взяли близько 50 людей.

За словами представника Української академії лідерства Андрія Марущака, активісти підготували 14 листів до посольств країн-членів Ради Європи, які знаходяться в Києві.

У листах активісти закликали не допустити повернення Російської Федерації до Парламентської Асамблеї Ради Європи.

"Ми обрали такі дві вулиці, де найбільша концентрація європейських посольств. На вулиці Богдана Хмельницького ми відвідаємо Німеччину, Австрію, Швецію, Чехію, Грузію, Данію та Кіпр. На Ярославовому Валу відвідаємо Польщу, Норвегію, Фінляндію, Францію, Італію, Угорщину, Словаччину. Всього 14 посольств із 47 країн – членів Ради Європи. Проте всім іншим ми так само ці звернення будемо надсилати ", – сказала виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Вона зазначила, що у зверненнях вказано, що будь-який діалог з РФ можливий виключно через питання звільнення українських політв'язнів. Учасники акції рушили від пам'ятника Ярослава Мудрого на Золотих Воротах двома колонами по кілька десятків осіб до посольств, аби передати листи.

Акція проходить як перформанс: руки учасників сковані ланцюгом, рот заклеєний скотчем, на якому написані прізвища українських політв'язнів. За словами організаторів акції-перформансу, завдання акції – нагадати країнам-членам Ради Європи, що будь-який діалог із Путіним треба починати з питання звільнення Олега Сенцова та всіх заручників Кремля, які незаконно утримуються за ґратами в Росії та на окупованих українських територіях. 

Активісти переконані, що саме це питання має стати основним на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, яке відбудеться 16-17 травня 2019 р. в Гельсінкі.

Захід відбувається з ініціативи Української Академії Лідерства, Центру громадянських свобод та Українського ПЕН.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: