Новини

Вчені з Сінгапуру створили найбезпечніший кухонний посуд для слабозорих

Вчені з Національного університету Сінгапуру створили асортимент посуду для сліпих Folks, у якому використовується зворотний сенсорний зв'язок і тактильні елементи.

Завдяки цим нехитрим методам люди із проблемами зору можуть безпечно і впевнено готувати їжу, передає epochtimes.

Останніми роками створюється чимало нововведень, які допомагають полегшити життя і спростити повсякденні справи. Для багатьох людей подібні речі — лише питання зручності та економії часу, але для людей із вадами зору — це питання життя.

Кевін Чіам із Національного університету Сінгапуру розробив функціональний посуд для сліпих, щоб допомогти вирішити проблему приготування їжі.

Через відсутність сенсорних елементів, які мають вирішальне значення для підтримки контакту з навколишнім світом, для слабозорих кулінарія є складною роботою. Навчаючись самостійно справлятися з багатьма проблемами на кухні, вони часто травмуються і отримують порізи або опіки.

Безпечний процес приготування їжі можливий тільки за ретельної практики, яка вимагає часу і є небезпечною на перших стадіях.

Кевін Чіам вирішив допомогти слабозорим, щоб вони могли подолати фізичні і психічні бар'єри та полюбити кулінарію:

«Я зрозумів, що дії сліпих керуються просторовими уявленнями, які формуються за допомогою тактильних елементів — тілесних відчуттів. Коли ж інформації про навколишнє середовище недостатньо, люди частіше отримують травми. Завдяки зворотному сенсорному зв'язку вони зможуть краще зрозуміти, що відбувається, і уникнути прийняття неправильних рішень. Це і стало ідеєю Folks».

Щоб підготуватися до створення кухонного приладдя для слабозорих, Чіам брав інтерв'ю і спостерігав за діями людей із вадами зору. Так він отримав всю необхідну інформацію з перших рук.

Колекція посуду та кухонного приладдя складається з п'яти речей: ножа, обробної дошки, електричної плити, кришки на каструлю та чайної ложки.

Висувний захисний кожух на ножі направляє пальці користувача під час різання. Це дозволяє безпечно нарізати їжу. Окрім того, захисний кожух є знімним, що спрощує очищення овочів.

Обробна дошка має модульні лотки, у яких зручно переносити нарізані інгредієнти, не побоюючись, що вони впадуть або з них потече сік.

Плита має особливу впізнавану на дотик конструкцію, що допомагає визначити межі пальника. Це дозволяє поставити каструлю по центру конфорки і запобігти її обгоранню.

Кришка має спеціальний носик, за яким можна дізнатися, де розташований отвір для виходу пари, щоб уникнути опіків.

На чайній ложці знаходиться поплавець, який піднімається, коли в чашку наливають рідину. Коли поплавок торкнеться пальців, людина дізнається про рівень рідини в ємності. Це дозволяє налити стільки, скільки потрібно, і не переповнити чашку.

Колекція Folks отримала премію James Dyson Award.

 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.