fbpx
Сьогодні
Фото, відео 19:00 09 Тра 2019

Вчені з Сінгапуру створили найбезпечніший кухонний посуд для слабозорих

Вчені з Національного університету Сінгапуру створили асортимент посуду для сліпих Folks, у якому використовується зворотний сенсорний зв'язок і тактильні елементи.

Завдяки цим нехитрим методам люди із проблемами зору можуть безпечно і впевнено готувати їжу, передає epochtimes.

Останніми роками створюється чимало нововведень, які допомагають полегшити життя і спростити повсякденні справи. Для багатьох людей подібні речі — лише питання зручності та економії часу, але для людей із вадами зору — це питання життя.

посуд для сліпих Folks

Кевін Чіам із Національного університету Сінгапуру розробив функціональний посуд для сліпих, щоб допомогти вирішити проблему приготування їжі.

Через відсутність сенсорних елементів, які мають вирішальне значення для підтримки контакту з навколишнім світом, для слабозорих кулінарія є складною роботою. Навчаючись самостійно справлятися з багатьма проблемами на кухні, вони часто травмуються і отримують порізи або опіки.

посуд для сліпих Folks

Безпечний процес приготування їжі можливий тільки за ретельної практики, яка вимагає часу і є небезпечною на перших стадіях.

Кевін Чіам вирішив допомогти слабозорим, щоб вони могли подолати фізичні і психічні бар'єри та полюбити кулінарію:

«Я зрозумів, що дії сліпих керуються просторовими уявленнями, які формуються за допомогою тактильних елементів — тілесних відчуттів. Коли ж інформації про навколишнє середовище недостатньо, люди частіше отримують травми. Завдяки зворотному сенсорному зв'язку вони зможуть краще зрозуміти, що відбувається, і уникнути прийняття неправильних рішень. Це і стало ідеєю Folks».

посуд для сліпих Folks

Щоб підготуватися до створення кухонного приладдя для слабозорих, Чіам брав інтерв'ю і спостерігав за діями людей із вадами зору. Так він отримав всю необхідну інформацію з перших рук.

Колекція посуду та кухонного приладдя складається з п'яти речей: ножа, обробної дошки, електричної плити, кришки на каструлю та чайної ложки.

Висувний захисний кожух на ножі направляє пальці користувача під час різання. Це дозволяє безпечно нарізати їжу. Окрім того, захисний кожух є знімним, що спрощує очищення овочів.

посуд для сліпих Folks

Обробна дошка має модульні лотки, у яких зручно переносити нарізані інгредієнти, не побоюючись, що вони впадуть або з них потече сік.

Плита має особливу впізнавану на дотик конструкцію, що допомагає визначити межі пальника. Це дозволяє поставити каструлю по центру конфорки і запобігти її обгоранню.

Кришка має спеціальний носик, за яким можна дізнатися, де розташований отвір для виходу пари, щоб уникнути опіків.

На чайній ложці знаходиться поплавець, який піднімається, коли в чашку наливають рідину. Коли поплавок торкнеться пальців, людина дізнається про рівень рідини в ємності. Це дозволяє налити стільки, скільки потрібно, і не переповнити чашку.

Колекція Folks отримала премію James Dyson Award.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: