fbpx
Сьогодні
16:11 09 Тра 2019

На Хрещатику відкрили виставку про українців, які перемогли ГУЛАГ

У Києві на Хрещатику біля Головпоштамту відкрилася нова виставка «Тріумф людини. Жителі України, які перемогли ГУЛАГ».

Про це інформує «Урядовий портал».

Виставка створена Українським інститутом національної пам'яті, Центром досліджень визвольного руху та Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Відзначається, що виставка, розміщена на 21-му банері, розповідає про тріумф людини над системою через призму доль знакових українців, серед яких Валер'ян Підмогильний, розстріляний у Сандармосі, сестра Лесі Українки Ізидора Косач, яка відбувала покарання в спецпоселеннях Архангельської області, борець за права кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, один з лідерів ОУН, організатор мережі опору адміністрації ГУЛАГу Микола Сорока, сестри Степана Бандери, мати Василя Кука, дисиденти Василь Стус, В'ячеслав Чорновіл, Левко Лук'яненко та інші. 

Під час відкриття виставки голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович зазначив, що українці становили більше половини ув'язнених ГУЛАГах в 1953 році.

«Система ГУЛАГу продовжила діяти і після Другої світової війни, коли нацистські табори поступово перетворювалися в музеї тоталітаризму і нелюдської жорстокості. Через ГУЛАГ, спецпоселення і інші каральні установи пройшло більше 20 млн українців », – наголошується в повідомленні.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: