fbpx
Сьогодні
12:45 09 Тра 2019

Сьогодні – п'ята річниця боїв за Маріуполь

Українські сили в Маріуполі. 9 травня 2014 / Фото uk.wikipedia.org

В Україні 9 травня згадують бої за Маріуполь, які відбулися у цей день п'ять років тому.

"Сьогодні п'ята річниця боїв за Маріуполь. Саме 9-го травня 2014 року наші мужні українські захисники відстоювали у пекельному зіткненні місто", – написала з цієї нагоди прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

9 травня 2014-го близько 60 озброєних бойовиків вчинили спробу захоплення міського управління внутрішніх справ, внаслідок чого сталася перестрілка. Правоохоронці, серед яких були бійці Національної гвардії та СБУ, оточили по периметру будівлю управління, на першому і другому поверхах якого забарикадувалися до 30 сепаратистів, які використовували проти силовиків гранати та стріляють з автоматичної зброї. З боку силовиків у бою було залучено 3 БТРи. У ході протистояння будівля міського відділку міліції згоріла вщент. У ході бою загинув 1 український військовослужбовець та було знищено до 20 сепаратистів; решта, покинувши зброю, зникла у житлових кварталах Маріуполя. Крім того, сепаратисти захопили у полон начальника міліції Валерія Андрощука.

маріуполь 9 травня

Близько 13 години з боку Агробази до міста в'їхало 14 танків Збройних Сил України, однак пізніше 6 з них покинули місто.

Близько 12.30 загорівся перший поверх Маріупольської міської ради. Внаслідок пожежі у міській раді, що тривала усю ніч згоріли барикади на вході до неї та було пошкоджено деякі кабінети з 1 до 4 поверху та верхні поверхи у центральній частині будівлі.

маріуполь 9 травня

Фото Twitter 0629.сom

Сепаратисти вчинили напад на покинуту військову частину на проспекті Нахімова, де військовослужбовці залишили 2 БТРи та 3 автомобілі. Увечері у військовій частині сталася пожежа внаслідок підпалу її проросійськими активістами. Причиною відходу бійців Національної гвардії з частини її командир Сергій Чижевський назвав намагання силовиків уникнути можливих провокацій, оскільки частина розташована поруч із житловими будинками. Повідомлялося також про пожежу в міській прокуратурі.

маріуполь 9 травня

Вранці 10 травня стало відомо, що керівництво антитерористичної операції ухвалило рішення про відведення з Маріуполя бійців Національної гвардії з метою уникнення ескалації напруги у місті, зокрема, через те, що 9 травня сепаратистів підтримала доволі значна кількість місцевих жителів, що вийшли "за ідею". Міська рада оголосила 10 травня днем жалоби за загиблими під час сутичок 9 травня. За повідомленнями ЗМІ, окрім бійців Національної гвардії, Маріуполь покинув його міський голова Юрій Хотлубей та співробітники правоохоронних органів; у місті активізувалися банди мародерів.

Серед загиблих 9 травня — полковник Демиденко Сергій Володимирович.

Після подій 9 травня під контролем України перебував Маріупольський аеродром, на якому знаходились декілька сотень військовослужбовців Національної Гвардії та Збройних Сил України, та півтори сотні добровольців з батальйону МВС "Азов". Частина особового складу "Азова" була переправлена на аеродром в ході проведення десантної операції.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: