fbpx
Сьогодні
20:18 08 Тра 2019

Український школяр придумав, як переробляти гуму і не шкодити довкіллю

Київський школяр придумав, як переробляти гуму і не шкодити довкіллю.

Розробка отримала золото Малої академії наук і заробила гран-прі міжнародної екологічної олімпіади в Найробі, передає ТСН.

У підвалі столичного Політехнічного інституту знаходиться лабораторія кріогенної техніки. Саме тут, у своєрідному музеї радянської техніки, вигадали наекологічніший спосіб переробки гуми, до якого не додумались навіть на Заході.

Рідкий азот парує в руках одинадцятикласника Данила Коваленка. Так він уже три роки проводить більшість часу поза уроками. За його словами, все почалося зі шкільного реферату і закінчилося ось таким проектом.

Температура кипіння азоту  майже мінус двісті градусів. Данило опускає в миску шматки гуми. Та одразу починає тріскатися. Колись м'який матеріал перетворюється на камінь.

Принцип школяр пояснює за допомогою крихітної ультразвукової ванночки. Для великих шматків її потужності замало, але дрібні дрижать і розпадаються. Для промислових масштабів установка у 400 разів потужніша, каже хлопець.

Винахідник підрахував, що  вартість переробки тонни старих покришок – лише три тисячі гривень. Із замороженого і потрощеного матеріалу можна робити нові м'ячі чи спортивні мати. Або ж домішати свіжу гуму і зробити колеса. Чи використати як домішку до асфальту.

Головна відмінність нового методу – відсутність шкоди довкіллю. Сьогодні покришки спалюють чи подрібнюють – що вища температура, то більше отрути викидається в повітря.

Розробкою  старшокласника вже зацікавилися західні підприємці. Для них Данило збудував модель заводу з переробки гуми. Мріє побачити це все  у реальному розмірі.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: