fbpx
Сьогодні
14:00 08 Тра 2019

Експерт: Росія використовує могили радянських воїнів як інструмент гібридної війни

Щорічні акції "Безсмертного полку" та "Нічних вовків" – безпрограшний механізм гібридного впливу Росії на країни Європи. Це інструмент поширення кремлівської ідеології, замаскованої під вшанування полеглих у Другій світовій війні.

Таку думку висловив директор Інституту світової політики на брифінгу, повідомляє кореспондент "Рубрики".

"Є цікавий момент, який можна розглядати як кейс російського впливу.

Акції "Нічних вовків" і "Безсмертного полку" відбуваються вже не перший рік.  Вони проходять раз на рік і спричиняють суттєвий резонанс, на який реагує суспільство. Російські посольства в різних країнах аналізують реакцію на такі акції, моніторять законодавство на предмет, чи заборонена радянська символіка? Але прапор перемоги заборонити неможливо.

Як би це не звучало дико, могили радянських воїнів використовуються як елемент гібридної війни. Тому що як можна заборонити у протестантській та католицькій Європі шанувати полеглих, тим паче полеглих у боротьбі з нацизмом?", – підкреслив Євген Магда.

Заступник директора Інституту світової політики Наталя Іщенко додала:

"При чому інші меморіальні заходи, щодо вшанування пам'яті тих, хто був вбитий з іншого боку – вони категоричнор заборонені. Навіть якщо це були полонені, навіть якщо вони були вбиті без суду і слідства, згадувати їх заборонено. Зараз така ситуація в Австрії – там заборонили згадувати хорватських військових, яких полонених, беззбройних розстріляв режим Тіто. Їхню пам'ять забороняють шанувати на офіційному рівні. Серед мертвих теж є градація: хороші мертві, яких можна згадувати, і погані мертві, яких заборонено згадувати. Таке відбувається навіть в дуже релігійних країнах – в Австрії заборону ініціювала католицька церква".

Також Євген Магда пояснив, чому акції російського впливу досить успішні і їм складно опонувати:

"Думаю, що тактичний успіх акцій нічних вовків бере своє коріння там же, де і акції "Безсмертний полк". Вони несуть кремлівську ідеологію, але вона вправно замаскована: "Ми вшановуємо пам'ять полеглих у Другій світовій війні". Спробуйте десь у публічній сфері опонувати такому вшануванню. Так, є країни, які забороняють акції "Нічних вовків". Але уявити собі рішення Європарламенту на цю тему я не можу. Росія знайшла дуже тонкий момент – ця хода з портретами надає особистісної складової, і проти цього важко боротися, навіть якщо Наталія Поклонська виходить з портретом Миколи ІІ. Це вправна технологія Росії, і щоб їй протидіяти, потрібна масштабна деконструкція подій Другої світової війни, відверті розмови про феномен колабораціонізму, відверті розмови про зіткнення двох тоталітарних режимів, про міжнародні відносини у Європі у 2-й половині 30-х років ХХ століття. Це масштабна робота, яка для багатьох представників влади непідйомна", – зауважив експерт.  

Його колега, Наталя Іщенко бачить причину в тому, що Європа травмована Другою світовою війною.

"Це дуже травматичний досвід, особливо для країн, які були по інший бік. Наприклад, Німеччина значно більш травмована, ніж Україна. Тому що Україна – серед переможців, а Німеччина – серед переможених. Коли я спілкуюсь з німцями, мене лякає, наскільки вони нічого критичного не можуть сказати проти Радянського Союзу і проти радянської армії. Після Другої світової війни там була масштабна психологічна робота з денацифікації. Але разом з цим було закладено комплекс безумовної поваги до Радянського Союзу", – пояснила Наталія Іщенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: