fbpx
Сьогодні
09:40 08 Тра 2019

8 травня – День пам'яті і примирення: що це за дата і як відзначати

Фото: УНІАН

8 травня в Україні, так само як у світі, відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни.

Ці дні присвячені пам'яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.

Чому Європа та країни СНД відзначають у різні дні?

7 травня 1945 року у французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ОКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт про капітуляцію Німеччини. Антигітлерівська коаліція його офіційно ухвалила лише 8 травня о 23:01 за берлінським часом — тоді у Москві, столиці СРСР, вже було 00:01 9 травня.

Дні пам'яті та примирення, які проводяться 8 і 9 травня, були проголошені резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченої до 60-річчя закінчення Другої світової війни. Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам'яті та примирення, вшановуючи всіх жертв Другої світової війни у 2015 році.

Символом цього Дня є червоний мак. При цьому під час вшанування пам'яті загиблих на війні рекомендується відмовитися від радянської символіки — георгіївської стрічки та іншої.

Президент України відзначив, що саме в ці дні гранично ясно, що для України побажання миру є найголовнішим. Він підкреслив, що незгасна людська пам'ять про колосальні жертви Другої світової, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл вкотре застерігає світ від небезпеки повторення цієї жахливої катастрофи.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: