fbpx
Сьогодні
Проблема 21:49 06 Тра 2019

У Раді зробили заяву: Київ не справляється зі своїм сміттям

Арсеній Пушкаренко і Наталія Веселова / Фото: RadaTVchannel

У Києві склалася критична ситуація з захороненням сміття. Полігони, куди сьогодні відвантажується 90% київського сміття – у Підгірцях і Пирогово – вже давно функціонують понад проектною потужністю і не отримують нормального обслуговування. Навіть новий запланований завод покриватиме менше 30% річної потреби. Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив громадський діяч Арсеній Пушкаренко спільно з народним депутатом Наталією Веселовою.

"За оцінками Мінекології, Київ щороку накопичує півтора мільйони тон відходів. Сміттєспалювальний завод "Енергія" на лівому березі столиці може приймати лише 250 тисяч тон на рік. Тобто 1 мільйон 250 тисяч тон сміття на сьогоднішній день лягає на полігонах у Підгірцях і Пирогово. Все це створює загрозу екологічної катастрофи, яка мала місце у Львові", – заявила нардеп Наталія Веселова.

"Полігон у Підгірцях був відкритий у 1986 році і розрахований до 2001 року, він уже давно має бути закритий. Висота сміттєвих куч уже співставна з 27-ма поверхами, а на дні знаходиться радіоактивне листя, привезене ще з ЧАЕС. Виходячи з цієї критичної ситуації, Київрада у 2018 році постановила припинити роботу цього полігону у Підгірцях, але, на жаль, він продовжує працювати, рішення не виконується", – розповів голова правління "Центру захисту прав громади Голосієва" Арсеній Пушкаренко.

"Ситуація з полігоном №6, що знаходиться у Пирогово, наступна. Багато років на цей полігон відвантажувалося зі всього Києва будівельне сміття. Інше вивозилось на Полігон в Підгірцях. Але у зв'язку з обмеженням по полігону в Підгірцях, у Пирогово почали звозити побутові відходи і змішувати їх з будівельним сміттям. Тому минулого року на ньому почалися пожежі і задимлення, що відчував весь правобережний Київ і особливо Голосіївський район", – зауважив Пушкаренко.

"Сьогодні київська влада недолуго намагається розпочати будівництво сміттєспалювального заводу в Пирогово. Проекту ніхто не бачить, громадських обговорень немає. І сміттєспалювальний завод планується на 450 тисяч тон в рік. Тобто потреба по Києву на сьогоднішній день – півтора мільйона тон в рік, а що буде завтра? Кількість населення Києва зростає, можливо, буде створена агломерація, а ми хочемо зробити завод на 450 тисяч.

Якщо не вистачає коштів – давайте звертатися до ЄБРР. Давайте робити такий завод, енергію з якого ми зможемо використовувати для опалення будинків. Як сьогодні є сміттєвий завод в центрі Копенгагена, на якому стоять необхідні фільтри, і який живить теплом центр міста і соціальні установи. Чому ми не можемо цього зробити? Більше того, де сьогодні хочуть ставити цей завод? В Пирогово. Це ж частина єдиного в столиці національного природного парку "Голосіївський", рекреаційна зона і "легені" Києва", – сказав голова правління "Центру захисту прав громади Голосієва" Арсеній Пушкаренко.

Було оголошено, що парламентар Наталія Веселова уже направила депутатські звернення до київської влади і Кабміну.

"Ми закликаємо київську владу і Уряд не відкладати це питання, підійти до нього комплексно. Не можна бути такими недалекоглядними і створювати завод, який не рятує навіть сьогоднішні об'єми. Інакше Києву загрожує екологічна катастрофа і може повторитися львівська трагедія", – заявив Пушкаренко. 

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: