fbpx
Сьогодні
16:47 02 Тра 2019

Поставки зрідженого газу з США до ЄС збільшилися майже на 300%

Фото УНІАН

Постачання зрідженого газу (LNG) з США на європейський ринок збільшилося на 272 відсотки з моменту пілотних поставок у 2016 році та у березні 2019 року сягнуло рекордної відмітки у 1,4 мільярда кубічних метрів.

Відповідне повідомлення оприлюднено на сайті Єврокомісії за підсумками двостороннього енергетичного форуму ЄС-США високого рівня, який відбувся у четвер в Брюсселі.

«З моменту перших поставок у квітні 2016 року американський експорт LNG до ЄС суттєво збільшився. Після зустрічі між президентом (США) Трампом та президентом (Єврокомісії) Юнкером у липні 2018 року таке постачання зросло у рази та збільшилося на 272 відсотки. В результаті у березні 2019 року зареєстровано найбільший обсяг торгівлі LNG між ЄС і США у більш ніж 1,4 млрд кубічних метрів», – йдеться у повідомленні.

Під час зустрічі у Брюсселі єврокомісар з питань кліматичних змін та енергетики Мігель Аріас Каньєте та секретар США з питань енергетики Рік Перрі (Rick Perry) за участі представників бізнесу обговорили подальші шляхи розвитку такої співпраці, включаючи доставку регазифікованого LNG до європейських споживачів з використанням існуючої трубопровідної інфраструктури.

«Наше спільне завдання – подальше поглиблення нашої співпраці у сфері енергетики. Природний газ буде залишатися важливим компонентом в енергетичному балансі ЄС на найближчу перспективу, у міру того, як ми просуваємося до чистіших джерел енергії. Враховуючи нашу велику залежність від імпорту, американський зріджений газ, за умови конкретних цін, може відігравати дедалі більшу стратегічну роль у постачанні газу до ЄС», – зауважив єврокомісар.

Він наголосив, що зміцнення енергетичної безпеки залишається «історією успіху» трансатлантичного співробітництва, в якому зацікавлені обидві сторони.

«Ми поділяємо спільну історію трансатлантичної співпраці, яка знала хороші й погані часи, але ми завжди разом захищали нашу спільну спадщину свободи. Зміцнення таких стосунків може бути особливо помітним в енергетиці. Що стосується природного газу – кожен з нас має все необхідне для досягнення величезних переваг від поглиблення енергетичних відносин», – наголосив за підсумками зустрічі держсекретар США.

Єврокомісія зазначає, що ринок ЄС є другим за розміром ринком газу у світі, після США. Розвинута інфраструктура LNG в європейських країнах вже зараз дозволяє обробляти 150 мільярдів кубічних метрів газу. Разом з цим, ЄС продовжує розвиток такої інфраструктури, виходячи зі стратегічної важливості диверсифікації та безпеки поставок газу. Наймасштабніші інфраструктурні проекти у цьому контексті реалізуються у Польщі та у Хорватії, а також у таких країнах, як Греція, Іспанія, Ірландія, Швеція і Кіпр.

Як очікується, до 2022 року всі країни ЄС, окрім Мальти та Кіпру, матимуть доступ до трьох джерел постачання газу. При цьому 23 країни ЄС отримають прямий доступ до світового ринку LNG.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: