fbpx
Сьогодні
17:39 30 Кві 2019

В Україні суд дозволив визнавати документи з "Л/ДНР" для призначення пенсій

Верховний суд України дозволив визнавати документи, видані терористичною "владою Л/ДНР" на території тимчасово окупованого Донбасу, при призначенні пенсій.

Про це пише Восточный вариант.

Він дійшов висновку, що це нібито необхідно для захисту прав жителів непідконтрольних Україні територій. У суді запевняють, що таке визнання не легітимізує владу самопроголошених "республік".

Скандальне рішення ухвалила колегія суддів Касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду. Колегія розглядала справу за позовом жителя Донецької області до управління Пенсійного фонду в Червоноармійському районі.

Чоловік, який ще за часів СРСР багато років працював в колгоспі, в 2016 році звернувся до Пенсійного фонду для призначення пенсії за віком. Йому відмовили, оскільки до необхідного за законом стажу роботи 15 років позивачеві не вистачило трьох років. Проблема полягала в тому, що деякі періоди роботи, зазначені в трудовій книжці, були поза обліком: десь відбиток печатки був нечіткий, десь не було запису про звільнення.

Щоб підтвердити дані трудової книжки, житель тимчасово окупованої території приніс до Пенсійного фонду уточнювальні архівні довідки. Чиновники відповіли, що ці документи не можуть бути взяті до уваги. Обґрунтували це тим, що довідки надані організаціями, які відсутні в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, а інформація, зазначена в них, "не несе правових наслідків".

Зокрема, довідки про стаж підписали чиновники архівів, які знаходяться на території "ДНР". Через це в Пенсійному фонді ці документи поставили під сумнів. В результаті позивач звернувся до суду.

Суди і першої і апеляційної інстанцій підтримали його і зобов'язали відомство повторно розглянути його заяву і врахувати архівні довідки "ДНР". Пенсійний фонд оскаржив ці рішення у Верховному суді, але безуспішно. Адже Верховний суд в своїй постанові відмовив задовольнити скаргу Пенсійного фонду з таких підстав.

Згідно зі статтею 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та статті 48 КЗпП, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. А за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: