fbpx
Сьогодні
23:40 28 Кві 2019

У Казахстані за посаду президента змагатимуться 9 кандидатів

У Казахстані Центральна виборча комісія прийняла заявки від дев'яти охочих поборотися за посаду президента країни.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на ЦВК Казахстану.

"Сьогодні о 18-й годині за місцевим часом закінчилося висунення кандидатів у президенти Республіки Казахстан на позачергових виборах президента, призначених на 9 червня 2019 року", – сказав заступник голови ЦВК Костянтин Петров.

Етап висунення тривав з 10 по 28 квітня.

"Таким чином, підбиваючи підсумок етапу висування, встановлені законодавством документи в Центральну виборчу комісію представили дев'ять республіканських об'єднань, у тому числі чотири політичні партії", – зазначив Петров.

Серед кандидатів – чинний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, висунутий правлячою партією "Нур Отан".

Також вперше в політичному житті країни у президентських перегонах братиме участь жінка.

Окрім того, у списку ЦВК: претендент на посаду глави держави від республіканського громадського об'єднання "Ули Дала Кирандари" (Орли великого степу) письменник Садибек Тугел; від федерації профспілок Казахстану – екс-депутат, голова територіального об'єднання профспілок Західно-Казахстанської області Амангельди Таспихов; від партії "Ак жол" – депутат мажилісу парламенту Данія Еспаєва; від партії "Ауил" – голова правління НАО "Національний аграрний науково-освітній центр" Толеутай Рахімбеков; від Комуністичної народної партії Казахстану – Жамбіл Ахметбеков; від громадського об'єднання "Халик демографіяси" (Народна демографія) – громадський діяч Жуматай Алієв; від республіканського об'єднання юридичних осіб "Союз будівельників Казахстану" – підприємець, колишній депутат мажилісу парламенту Казахстану Талгат Ергалієв; від громадського об'єднання "Націонал-патріотичний рух "Улт тагдири" (Доля нації) – політичний і громадський діяч, журналіст Аміржан Косанов.

Кандидат у президенти повинен внести на рахунок Центрвиборчкому виборчий внесок у сумі 2 млн 125 тис. тенге (380,89 тенге за 1 дол.).

Президент країни обирається строком на 5 років, ним може стати громадянин Казахстану не молодший 40 років, який вільно володіє державною мовою і проживає у республіці останні 15 років.

Позачергові вибори президента Казахстану відбудуться 9 червня 2019 року.

Нагадаємо, 19 березня поточного року президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив про складання повноважень очільника держави. При цьому він залишився головою Ради безпеки, головою партії "Нур Отан" і членом Конституційної ради. Повноваження президента до квітня 2020 року покладено на колишнього спікера сенату парламенту Касим-Жомарта Токаєва.

Спікером сенату одностайно обрали старшу дочку Нурсултана Назарбаєва Даригу Назарбаєву.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: