fbpx
Сьогодні
15:35 25 Кві 2019

Порошенко звернувся до російськомовних через закон про мову

Фото Reuters

Президент Петро Порошенко заявив, що дякує російськомовним громадянам за те, що з розумінням ставляться до необхідності підтримки української мови і пообіцяв поважати права людей, які говорять російською або іншими мовами.

Про це йдеться у його звернені, опублікованому у Facebook.

За його словами, за п'ять років Україні вдалося вийти з передінфарктного стану і зробити дуже багато.

Він зазначив, що наразі "українською мовою говорить якісний інформаційний продукт: кіно, книга, радіо і телебачення, і після тотальної русифікації, слід звершити розквіт української мови".

"Повага до прав людей, які говорять російською та іншими мовами – це теж важливо. Це – європейська практика, якої ми неухильно дотримуємось і будемо дотримуватися. І люди доволі швидко переконаються, що новий закон на це право жодним чином не зазіхає", – запевнив Порошенко.

"Хотів би подякувати більшості російськомовних громадян за те, що з розумінням ставляться до необхідності підтримки української мови. Я теж, до речі, вивчив її вже у зрілому віці", – додав він.

За словами президента, робота над законом тривала кілька років і з нього прибрали і каральні інспекції, і структури, які би могли тиснути на бізнес, тож тепер текст став "гармонійним і збалансованим".

Порошенко зауважив, що ухвалення закону свідомо винесли за рамки виборчої кампанії і пообіцяв підписати його, щойно він до нього надійде.

Петро Порошенко про закон про мову

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову…». Дуже мудрі слова Ліни Василівни Костенко. Але за останні п'ять років ми вийшли з передінфарктного стану. Зробили дуже багато. Українською мовою говорить з нами якісний інформаційний продукт: кіно, книга, радіо і телебачення. Розквіт української мови після століть тотальної русифікації – це місія, яку нам належить звершити. Повага до прав людей, які говорять російською та іншими мовами – це теж важливо. Це – європейська практика, якої ми неухильно дотримуємось і будемо дотримуватися. І люди доволі швидко переконаються, що новий закон на це право жодним чином не зазіхає. Хотів би подякувати більшості російськомовних громадян за те, що з розумінням ставляться до необхідності підтримки української мови. Я теж, до речі, вивчив її вже у зрілому віці. Робота над законом тривала кілька років. Із нього прибрали і каральні інспекції, і структури, які би могли тиснути на бізнес. Текст став гармонійним і збалансованим. Підпишу закон, щойно він надійде мені на підпис. Зауважте, що ухвалення закону ми свідомо винесли за рамки виборчої кампанії, бо насправді він не про вибори. Він про мову.

Posted by Петро Порошенко on Thursday, April 25, 2019

Нагадаємо, сьогодні, 25 квітня Верховна Рада схвалила в другому читанні "мовний закон" – законопроект "Про функціонування української мови як державної". Закон підтримали 278 нардепів.

Введення штрафів за порушення мовного закону відклали на 3 роки.

Пізніше, стала відома позиція Зеленського щодо закону про мову.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: