fbpx
Сьогодні
16:51 20 Кві 2019

Вчені створили біопринтер, який може друкувати шкіру просто на рани

Фото sciencedaily.com

Вчені з Інституту регенеративної медицини Уейк-Форест (WFIRM) створили мобільну систему біодруку шкіри – першу в своєму роді, яка дає змогу наносити двошарову шкіру безпосередньо на рану.

Дослідження опубліковане в журналі Nature's Scientific Reports.

Розробка Інституту Уейк-Форест дозволяє впоратися як з хронічними ранами, що не гояться  – діабетичними виразками, наприклад, так і з опіковими травмами. Особливо це актуально у військових умовах, так як опіки складають 10-30% від усіх бойових поранень серед військовослужбовців.

"Унікальним аспектом цієї технології є мобільність системи і можливість роботи на місці. Система сканує і вимірює рани, щоб помістити клітини безпосередньо туди, де вони необхідні для створення шкіри", – коментує Шон Мерфі, доцент WFIRM.

Основні клітини шкіри – дермальні фібробласти і епідермальні кератиноцити – легко виділяються з невеликої біопсії неушкодженої тканини і розширюються. Фібробласти – це клітини, які синтезують позаклітинну матрицю і колаген. Вони, в свою чергу, грають критичну роль в загоєнні ран, в той час як кератиноцити є переважаючими клітинами в епідермісі, зовнішньому шарі шкіри.

Клітини змішують з гідрогелем і "завантажують" в біопринтер. Інтегрована технологія обробки зображень, що включає в себе пристрій, який сканує рану, передає дані в програмне забезпечення, щоб повідомити друкуючим голівкам, які клітинки слід доставляти саме в рану шар за шаром. Це копіює і прискорює формування нормальної структури і функцій шкіри.

Дослідники продемонстрували підтвердження концепції системи шляхом друку шкіри безпосередньо на доклінічних моделях.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: