fbpx
Сьогодні
12:51 20 Кві 2019

В Єгипті проходить референдум про подовження президентського терміну до 2030 року

Фото Reuters

У Єгипті з суботи, 20 квітня, стартує референдум, в ході якого громадяни проголосують за поправки до конституції, що дозволяють президенту Абдель Фаттаху ас-Сісі залишатися на посаді до 2030 року.

Голосування триватиме до понеділка, 22 квітня, передає Associated Press.

Раніше парламент Єгипту проголосував за поправки до конституції країни, які дають потенційну можливість президенту Абдель Фаттаху ас-Сісі залишатися на цій посаді до 2030 року.

Поправки, зокрема, дозволяють Фаттаху ас-Сісі продовжити з чотирьох до шести років свій поточний президентський термін, який, відповідно до попередньої редакції конституції, завершується в 2022 році. Також завдяки поправкам Фаттах ас-Сісі зможе брати участь у виборах і після закінчення цього терміну. Таким чином, у разі сприятливого для нього розвитку подій, Фаттах ас-Сісі зможе зберігати за собою посаду президента аж до 2030 року.

Поправки також надають єгипетському президентові більший контроль над судовою системою країни. Так, президент отримає можливість самостійно призначати суддів, зокрема главу Вищого конституційного суду Єгипту.

Крім того, поправки посилюють вплив військових на політичне життя Єгипту. Так, одним з обов'язків військових оголошується захист "конституції і демократії, а також фундаментального ладу країни".

Міжнародні правозахисні організації вже розкритикували поправки до єгипетської конституції, оскільки вони зміцнюють авторитарну владу в Єгипті.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: