fbpx
Сьогодні
16:07 20 Кві 2019

В ОПОРІ назвали "больові точки" перед другим туром виборів

Головною проблемою періоду напередодні повторного голосування за пост президента України, є виплати особам, які беруть участь у виборчому процесі.

Таку думку під час прес-конференції щодо підсумків спостереження Громадянської мережі ОПОРА висловив аналітик Олександр Клюжев, передає УНН.

"Якщо говорити про "больові точки", того періоду, який ми пройшли перед повторним голосуванням то першою з них є матеріальні виплати агітаторам, членам виборчих комісій та спостерігачам, які працювали на користь кандидатів у президенти під час першого туру", — зазначив експерт.

За словами Клюжева, є значна дискусія на рівні суб'єктів виборчого процесу і на рівні правоохоронних органів, щодо законодавчих положень, які стосуються здійснення передвиборчої агітації на основі безоплатних угод. Було додаткове роз'яснення центральної виборчої комісії, але воно відбулося вже після проведення першого туру.

"Все рівно це залишалося проблемою, в тому числі для реакції правоохоронної системи. Ми маємо в межах цілої країни, низку кейсів, коли правоохоронці були змушені реагувати на повідомлення про здійснення грошових виплат громадянам, які проводили агітацію на користь кандидатів на пост президента України", — зазначив Клюжев.

Також, представник "ОПОРИ" повідомив про декілька відповідних випадки на виборах. Так, у Луганській області громадянин звернувся до національної поліції і проінформував громадянську мережу "ОПОРА" про те, що місцеві структури певного кандидата на пост президента України винні йому гроші за проведену роботу. Мова йде про декілька тисяч гривень за роботу спостерігачем та агітацію. Додамо, що поліція зафіксувала це звернення.

Доволі резонансна ситуація сталася у Волинській області, де поліцейські вилучили в декількох осіб 700 тисяч гривень, які теж призначалися, нібито, для виплат членам виборчої комісії та агітаторам, які працювали на користь кандидата в президенти. В Україні ще зафіксовано такі ж повідомлення в Миколаївській та Кіровоградській областях, де сигнали про порушення надходили доволі часто.

"Ми в чергове в цьому звіті закликаємо український Парламент провести додаткову дискусію щодо врегулювання кадрово-логістичного забезпечення кампаній кандидатів на пост Президента України. Це важливо напередодні чергової компанії з виборів народних депутатів України", — підсумував Олександр Клюжев.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: