fbpx
Сьогодні
15:13 19 Кві 2019

У КМДА розповіли, як вберегтися від кліщів

За інформацією інфекціоністів, найбільш поширеними захворюваннями на території України, які передаються іксодовими кліщами, є хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт та ерліхіози. Щоб вберегтися від цих хвороб потрібно, перш за все, дотримуватися заходів індивідуального захисту.

Про це повідомила директор департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.

"Щоб убезпечити себе та своїх дітей від цих хвороб, необхідно перш за все дотримуватися заходів індивідуального захисту, а ще звернутися до лікаря, якщо виникають підозри на недугу. При чому, треба враховувати, що симптоми хвороб та навіть їхніх окремих форм – досить різноманітні", – проінформувала Гінзбург.

Інкубаційний період може становити від 1 до понад 50 днів. Місце укусу може червоніти та розростатися у пляму до 6 сантиметрів, а може взагалі ніяк не бентежити.

Також людина може відчувати головний біль різної інтенсивності, нудоту, блювоту. Може розвитися світлобоязнь, біль очних яблук, оніміння, поколювання, відчуття повзання мурашок, висипи, лихоманка.

Небезпека полягає в тому, що хвороби, які передаються кліщами, супроводжуються важкими ураженнями серця, суглобів, нервової системи та мають досить високий – від 25 до 80 – відсоток летальності.

"Поставити діагноз та призначити лікування може лише фахівець, тож при укусі кліщем слід щонайшвидше звернутися до лікаря-інфекціоніста, а для зняття кліща з тіла людини – до травматолога чи хірурга", – наголосила Гінзбург.

Зазначається, що профілактика полягає у заходах, які мінімізують ризик укусу.

Потрібно пам'ятати, що найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві.

Також кліщі присмоктуються до тіла не лише під час перебування на природі, але й за деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі та речах.

Ще вони можуть заноситися до житла разом із букетами квітів, а також собаками та іншими тваринами.

Фахівці рекомендують при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, одягатися у світлий одяг із довгим рукавом, щоб він щільно прилягав до тіла. Так легше помітити кліщів, які повзуть. Також взувати закрите взуття, а голову покривати головним убором.

Потрібно пам'ятати, що кліщ обирає місця для присмоктування з ніжною, тонкою шкірою: під пахвами, в паху, біля вуха, на волосяній частині голови.

Крім того, потрібно періодично проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, які покриті волоссям.

Також використовувати засоби для відлякування кліщів – сучасні репеленти.

Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

Вдома після прогулянки лісопарковою зоною слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому.

Важливо пам'ятати, що витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

При перебуванні на природі разом із хатніми тваринами їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

Також у КМДА надали адреси травматологічних пунктів.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: