fbpx
Сьогодні
23:21 19 Кві 2019

Стало відомо, хто відповідатиме за армію та оборону у Зеленського

Кандидат в президенти Володимир Зеленський вперше повідомив, хто в його команді відповідає за питання армії та оборони: це полковник запасу Іван Апаршин.

Про це Зеленський розповів 18 квітня в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1", де вперше повністю представив свою команду.

Раніше Апаршина представляв як свого потенційного міністра оборони в разі перемоги на президентських виборах лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко.

У короткому виступі Апаршин заявив, що "за президента Зеленського військо буде професійним і добровільним", і "в армію будуть залучені бойові офіцери".

Також він пообіцяв, що рівень грошового забезпечення військовослужбовців буде збільшений за рахунок значної економії ресурсів.

Згодом на запитання журналістів про те, чи не боїться він потім відповідальності за людину Гриценка, "якого звинувачували в корупції під час керівництва Міноборони", Зеленський пояснив, як у його команді опинився Апаршин.

За словами кандидата, коли йому всім миром писали програму (із проханням допомогти йому в цьому претендент на президентську посаду звертався до народу), на запитання, кого народ хоче бачити міністром оборони при президенті Зеленському, "всі відповідали – Гриценка".

"Тому ми прийшли до Гриценка і питаємо – так і так, може, ви нам хоч порадите когось", – розповів Зеленський. Гриценко порадив Апаршина.

Погляди

Апаршин виступає за перехід на контрактну армію до 2024 року і вступ в НАТО, передають "Українські Новини".

"Це армія за контрактним принципом комплектування… Президент (Зеленський, – ред.) сказав, що йде на 5 років. Значить, це перспектива найближчого майбутнього", – сказав експерт.

На цей момент армія формується за змішаним принципом, тобто як з солдатів строкової служби, так і з контрактників.

Апаршин зазначив, що спершу Україна має досягти стандартів і критеріїв НАТО, а потім вирішувати питання про вступ в Альянс.

Апаршин засуджує проведення операції по проходу українських військових кораблів через Керченську протоку 25 листопада 2018 року.

"Якщо ви посилаєте їх туди, то ви хоч дайте їм шанс на повернення! Ви ж навіть їм шансу не дали, ви ж знали, що ви нічим не можете їх підтримати, навіщо ви їх туди відправляли?! Так само можна наприймати такі рішення, що потім не будемо знати, що з цим усім робити", – сказав він.

Апаршин вважає, що такі операції треба готувати більш ретельно і передбачати всі варіанти.

Довідка

У 2005-2007 роках, коли міністром оборони був Гриценко, Іван Апаршин обіймав посаду директора Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міноборони.

У 2007–2008 був головним інспектором МОУ, а Міністерства оборони України; в 2008–2010 — першим заступником начальника Управління оборонно-мобілізаційної роботи секретаріату Кабінету Міністрів.

У 2010–2011 — начальник управління оборонної та безпекової політики секретаріату Кабміну, в 2011–2014 — заступник директора департаменту фахової експертизи, начальник управління експертизи в сфері безпеки і оборони секретаріату КМУ.

У 2014 році балотувався у Верховну Раду за списком "Громадянської позиції" (№9).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: