fbpx
Сьогодні
12:41 18 Кві 2019

МОЗ розпочав тестування трансплантаційної інформсистеми

Розробники презентували фахівцям Міністерства охорони здоров'я базову програму Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) для її тестування.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

За даними МОЗ, наразі Єдина державна інформаційна система трансплантації охоплює всі ключові логістичні процеси щоденної роботи реєстру: управління даними про донорів та пацієнтів, управління запитами, записами про проведені трансплантації тощо. Нині вона налічує 8 реєстрів. Передбачається, що згодом до системи приєднають платформу з реєстром донорів стовбурових клітин. ЄДІСТ має як стаціонарну, так і мобільну версію.

Наразі фахові спеціалісти МОЗ перевіряють, чи відповідає програмний продукт усім поставленим до нього вимогам. 

Наступні кроки – дослідна експлуатація і прийняття програми у промислову експлуатацію. Планується, що з 1 січня 2020 року нова система трансплантації повноцінно запрацює в Україні.

Також з часом планують створити можливість для обміну даними між системами ЄДІСТ та електронною системою охорони здоров'я (eHealth). Доступ до програмного продукту матимуть, зокрема, всі сімейні лікарі, які зможуть вносити інформацію про згоду на посмертне донорство. 

Нагадаємо, закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" № 2694-VIII від 28.02.2019 набув чинності 31 березня 2019 року.

Пересадки нирок на сьогодні в Україні потребує 6 тисяч людей. За рік в середньому таку трансплантацію отримує близько 100 осіб.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: