fbpx
Сьогодні
08:54 16 Кві 2019

Нацрада: "Прямий" і "5 канал" - найбільші порушники виборчого законодавства в ефірі

Робоча група Нацради з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати моніторингу порушень виборчого законодавства, проведеного в березні.

Про це повідомляє прес-служба Нацради.

Порушення пов'язані з оприлюдненням результатів опитування громадської думки, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що недотримання вимог ч.2 ст. 566 закону "Про вибори президента України" помічено в ефірі таких телеканалів: "UA: Перший Digital" – 2 випадки, "1+1" – 1 випадок, "Прямий" – 12 випадків, "NewsOne" – 2 випадки, "ZIK" – 5, "4 канал" – 2 випадки, "Максі-ТВ" – 1.

Наголошується, що зафіксовано розміщення агітаційних матеріалів у випусках новин та інформаційних передачах, що заборонено згідно з пунктом 10 статті 64 ЗУ "Про вибори президента України", в якому, крім того, зазначено, що політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така. Таке порушення було зафіксовано в ефірах телеканалів "Інтер", "Україна", "ICTV", "5 канал", "Прямий", "ОБОЗ tv".

Моніторинг Нацради також зафіксував наявність очевидної підтримки деякими ЗМІ окремих кандидатів та незбалансованість при освітленні коментарів всіх кандидатів на посаду президента України щодо подій, пов'язаних з виборами, зазначає прес-служба.

Згідно з даними Нацради, на "Інтері" передачі про Юрія Бойка зафіксовані загальним хронометражем більше однієї години; на телеканалі "Україна" 44 хв. були присвячені Олександру Вілкулу та 41 хв. – Олегу Ляшку.

На "5 каналі" з 13 по 19 березня були зафіксовані матеріали з виключно позитивною оцінкою діяльності президента Порошенка, при цьому в цілому на каналі розподіл ефірного часу для висвітлення діяльності кандидатів був непропорційним. Загальний обсяг ефірного часу для висвітлення діяльності Порошенка склав 18 годин 21 хвилину в передачах протягом тижня, однак для інших кандидатів такий обсяг був менше однієї години. Так само непропорційно було розподілено ефірний час для висвітлення діяльності кандидатів на телеканалі "Прямий", наголошує регулятор.

У відомстві зазначають, що телеканал "NewsOne" за даними Нацради визначив загальний обсяг ефірного часу для висвітлення передвиборної активності Бойка в 2 години 15 хв. протягом тижня, для Порошенка – в три години 23 хв. При цьому інформація про передвиборчої активності інших подавалася в мінімальних обсягах.

У зв'язку з вищезазначеними порушеннями Національна рада звернеться до телеканалів, щоб вони пояснили недотримання вимог законодавства та свою упереджену і незбалансовану позицію при висвітленні виборів президента України, наголошують у прес-службі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: