fbpx
Сьогодні
20:34 14 Кві 2019

Як вибратись зі своєї інформаційної бульбашки: пояснює Супрун

Ситуація, яку нам змальовують медіа чи ми спостерігаємо в соціальних мережах найчастіше не дає нам повної картини щодо того, що відбувається. Багато фактів, думок та точок зору взагалі випадають з нашого поля зору, адже найчастіше ми бачимо і читаємо те, що знаходиться лише в нашій стрічці новин чи звичному нам медіа полі. Це означає, що ви знаходитесь в інформаційній бульбашці, яка підлаштована під ваші погляди, уподобання, інтереси та точки зору, до яких ви прихильні і які вам до душі.

Про це пише в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Такі інформаційні бульбашки мають різні причини та походження, адже ми можемо свідомо чи несвідомо уникати певної інформації, використовувати або ні алгоритми соціальних мереж чи водночас отримувати інформацію через інші канали.

"Таким чином ми випускаємо з поля зору інформацію, яка суперечить нашим вподобанням. Не отримуємо інформацію, що потенційно може розширити наш світогляд, зробити нас більш толерантними до інших точок зору чи навіть спонукати змінити думку про щось, вказати на іншу логіку подій чи процесів. В результаті виникає враження, що ваша точка зору панує всюди. Начебто вся стрічка новин у вашому особистому профілі у фейсбук чи іншій соціальній мережі — це віддзеркалення життя та вподобань решти країни. Звісно, це не так. Саме тому так важко стикатися з реальністю, коли ми виходимо з онлайну", – зауважує Супрун.

Що рекомендують робити, аби вирватися з бульбашки фільтрів:

Підписатися на кілька сторінок платформ, медіа чи особисті профілі, що суперечать вашим поглядам. До цього можна додати вмикання телевізійних новин час від часу. Інші точки зору, протилежні думки, з якими ми не завжди погоджуємося, важливі, щоб про них знати. Науковці вказують, що люди, які обізнані в протилежних до своїх поглядах, будують кращу аргументацію на підтримку своєї точки зору.

Використовувати режим анонімного перегляду, видаляти історію пошуку, чистити кеш та видаляти або блокувати файли cookie. Це потрібно робити, щоби інформація про вас та ваші дії не зберігалася в браузері.

Перевірити налаштування акаунтів в соціальних мережах. Так само ваша інформація може збиратися і на її основі "будуватися" результати пошуку в браузерах. Тут є кілька порад від "По той бік новин" як можна вибратися з інформаційної бульбашки.

"Будьте більш відкритими до інших поглядів, аналізуйте інформацію, зіставляйте факти та мисліть критично. Це найкращі методи для пошуку та фільтрації інформації. Спілкуйтеся з людьми офлайн і не уникайте можливості діалогу з носіями інших поглядів чи вподобань. Завжди пам'ятайте, що людина людині людина. Особливо, в такий інформаційно насичений період", – зауважила Супрун.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: