fbpx
Сьогодні
10:51 14 Кві 2019

Незаконна реклама цигарок у Києві: громадськість подала скаргу на тютюнового виробника

У Києві з'явилася незаконна реклама сигарет "Марвел". Хоча на бігбордах немає зображення сигарет, але є назва бренда, а також слоган, під яким продають ці сигарети, – "Свій для кожного".

Виконавча директорка ГО "Життя" Лілія Олефір розповіла, що тютюнового виробника чекають чималі штрафи, передає Рубрика.

"Дійсно, на це потрібно реагувати якнайшвидше, ми уже підготували скаргу, вона буде найближчим часом надіслана у відповідні органи – Держпродспоживслужбу. І дуже сподіваємося, що ці органи відреагують на це і оштрафують порушників. Тому що дійсно це невимовний жахливий прецедент, коли реклама знову повертається на борди. І ми переконані, що ця реклама не повинна навіть існувати, бо це пряме порушення законодавства. І очікуємо найближчим часом, що, як мінімум, вона зникне з міст і вулиць, і що відповідні штрафи будуть сплачені", – відзначила громадська активістка.

Свій для кожного

"Ми спостерігаємо чергову спробу виробників тютюну випробовувати українське законодавство і державу на міцність. Слабкість контролюючих органів і держави, на жаль, використовується виробниками. За законом – це відповідальність Держпродспоживслужби. Крім того, MARVEL є товарним знаком, під яким виробляються тютюнові вироби. Якщо це буде доведено, це буде пряма реклама і штрафи там немаленькі. Сам здивований, що в такий спосіб відверто рекламується", – прокоментував ситуацію генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України Андрій Скіпальський.

За словами народної депутатки України, голови МДО "На часі" Олени Сотник, це свідчить не тільки про слабкість системи, а про корумпованість системи.

"Ми з вами розуміємо, що тютюнові компанії – ті компанії, які мають одні з найбільших бюджетів. Очевидно, що на те, щоб закривалися навіть просто очі, давалися гроші. Ми не говоримо про відсутність відповідальності на сьогоднішній день – подивимося на реакцію, можливо, все ж таки, вона буде якась адекватна. Але навіть той факт, що державні органи не виконають своїх прямих функцій – не контролюють, хоча це їх пряма задача і не чекати, поки скарги прийдуть. Це ж очевидна історія – в центрі міста з'являються такі речі. Це говорить про те, що система зробила свій реванш, відкатилася назад. Ми не тільки в цій сфері маємо ці проблеми, але це показова історія. Це перше. А друге я хотіла б сказати, що навіть з боку виробників і торгових марок виглядає трохи цинічно – виходить, що вони всіх людей мають за дурнів. Ідучи нібито в обхід прямих норм, намагаються створити явні посили і явні рекламні прецеденти. Мені здається, що дуже важливо, щоб держава зараз зробила показовий кейс. Один раз, щоб потім всім іншим було неповадно. Дуже було правильно змобілізувати суспільство, звернути на це увагу", – вважає Сотник.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: