fbpx
Сьогодні
15:54 13 Кві 2019

Супрун розповіла, як піклуватися про гормональне здоров'я

У різноманітних проблемах зі здоров'ям нерідко звинувачують саме гормони – речовини, які виділяються в ендокринній залозі чи іншому органі з ендокринною функцією, наприклад, жировій тканині, але діють в усьому організму.

Про те, як дбати про гормональне здоров'я, розповіла в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Супрун пояснила, що гормони визначають ріст і розвиток, обмін речовин, стан статевої системи і розмноження, водно-сольовий баланс, реакцію на стрес, настрій та інші речі. Тому про гормональне здоров'я необхідно ретельно піклуватися. "Адже на роботу ендокринної системи впливають не тільки вік, генетика й хвороби, а й наш раціон, спосіб життя, ліки, які ми приймаємо", – зазначила в. о. міністра охорони здоров'я.

Кілька порад від неї, як піклуватися про свої гормони:

  • Дотримуйтеся здорового режиму сну. Бажано спати не менше 7 годин. Люди, яким хронічно бракує сну, більш схильні до тривожності, переїдання, вони ризикують розвинути діабет другого типу чи мати порушені біоритми.
  • Їжте якомога менше цукрів та білого борошна. Каші та цільнозерновий хліб значно кращі джерела вуглеводів. Вони стануть на заваді розвитку діабету.
  • Не треба постійно перекушувати та боятися "падіння глюкози", якщо тільки у вас не діабет. Робіть достатні перерви між прийомами їжі – так клітини не втрачатимуть чутливість до інсуліну.
  • Споживайте достатню кількість йоду. Без йоду щитоподібна залоза не може утворювати тиреоїдні гормони. Денна потреба йоду — до 150 мг. Це важко порахувати — просто користуйтеся йодованою сіллю (її слід додавати в холодні страви) та їжте морську капусту.
  • Пильнуйте індекс та об'єм талії. Ці показники ви можете дізнатися в сімейного лікаря, якщо вдома постійно забуваєте це зробити. Саме вага і співвідношення талії і стегон є хорошими індикаторами ризику гормональних порушень та серцево-судинних хвороб.
  • Знайте про існування гормональної терапії та застосування гормональних контрацептивів з терапевтичною метою. Але в жодному разі не займайтеся самолікуванням.
  • Будьте фізично активними. Це і відволікає нас, завдяки цьому ми заспокоюємося, витрачає калорії, знижує рівень цукру та вагу, а отже, боронить тіло від утворення "зайвих" естрогенів жиром.
  • Покиньте курити. Куріння може впливати на рівень гормонів щитоподібної залози.
  • Для жінок критично якомога менше споживати алкоголь, адже він впливає на обмін естрогену і тим самим підвищує ймовірність розвитку гормон-залежних пухлин.
  • Не користуйтеся пластиком, що містить фталати: це пластик типів 3, 6 та 7. Не нагрівайте їжу в пластикових контейнерах і не наливайте в пластик гаряче. Фталати втручаються в роботу статевих гормонів.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: