fbpx
Сьогодні
Інфографіка 19:41 13 Кві 2019

Поширеність куріння в Україні не зменшується, – опитування

Фото 24tv.ua

Опитування Київського міжнародного інституту соціології показало погіршення ситуації з курінням в Україні. Поширеність куріння за останні чотири роки не зменшилась, натомість з'явилися нові небезпечні тютюнові вироби.

Про це йшла мова під час прес-конференції 12 квітня в ІА «УНІАН», де презентували результати омнібусу щодо куріння в Україні, передає Рубрика.

Причина – керівництво Верховної Ради уже 4 роки поспіль навмисно не розглядає нові закони проти куріння, які допомогли б захистити здоров'я людей від смертельного впливу тютюну. Водночас понад 80% українців хочуть, щоб нарешті заборонили рекламу сигарет в магазинах і кіосках, більше громадських місць стали «бездимними», й щоб дітям припинили продавати електронні сигарети.

Станом на 2019 рік 24,2% дорослих є щоденними курцями (42,2% чоловіків і 9,4% жінок) і ще 2% дорослих курять час від часу.

«Поширеність куріння в Україні впродовж 2009-2014 років стрімко йшла на спад. Проте потім ця тенденція загальмувалась. Останні нецінові законодавчі обмеження стосовно куріння були прийняті ще в 2012 році: заборона на куріння в ресторанах, заборона реклами сигарет, медичні попередження про шкоду куріння на пачках. Відсутність прогресу у зменшенні куріння – це вже серйозний сигнал про необхідність законодавчого втручання. Інакше – може початись зворотний процес»

Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя»

За результатами опитування, протягом 2017-2019 років підтримка заборони сигаретних викладок у магазинах зросла з 68% до 84%; 86% опитаних виступають за збільшення кількості громадських місць без тютюнового диму, 89% – вважають, що потрібно заборонити продавати електронні сигарети дітям.

Також людей запитували про користування новими пристроями для куріння. Близько 8% курців традиційних тютюнових виробів користуються ще й електронними сигаретами. Такий же рівень було зафіксовано і в опитуванні 2017 року. Тютюнові вироби для електричного нагрівання протягом останнього року курили 4% курців. Серед тих, хто не курить сигарети, всі ці вироби вживали менш як 1% опитаних.

опитування куріння українців

опитування куріння українців

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: