З’явились нові деталі Смоленської трагедії: був задіяний тротил

"Тепер ми знаємо напевно, що у вибуху був задіяний тротил", – заявив глава підкомісії з повторного розслідування авіакатастрофи Антоній Мацеревич

Результати досліджень британської лабораторії Forensic Explosives Laboratory підтвердили висновки польського слідства про причини катастрофи президентського Ту-154М в квітні 2010 року під Смоленськом у Росії: літак знищили вибухи. Про це з посиланням на заяву глави підкомісії з повторного розслідування катастрофи Антонія Мацеревича пише Польське радіо.

Лабораторія судово-вибухових речовин при Міноборони Британії провела в 2019 році дослідження, які підтвердили: теза звіту смоленської підкомісії про наявність вибухових речовин на борту вірний.  

Таким чином, заявив Мацеревіч, висновки підкомісії однозначні: причиною знищення літака були вибухи.

"Чи не пілоти, не якісь дії осіб, які перебували на борту, привели до тієї трагедії, а вибух. Сьогодні вже завдяки британцям ми це знаємо. Ми не визначаємо характер вибуху. Ми знаємо напевно, що в цьому вибуху брав участь тротил, що ні означає, що нам відомо, якою була формула цього вибуху ", – уточнив він.

Заступник голови підкомісії професор Казімєж Новачик зазначив, що дослідження краю лівого крила Ту-154М показало наявність там вибухових матеріалів.

"Ці дослідження включають графіки, які можна використовувати для оцінки місця виявлення вибухових речовин і того, які це були вибухові речовини. Цей аналіз дозволив нам зробити ці висновки і повідомити в прокуратуру", – сказав він.

Комісія вивчила висновки за 2013 рік у Центральній поліцейської криміналістичної лабораторії, в яких йдеться про наявність слідів вибухових матеріалів в 107-ми з 215-ти взятих зразків.

У Мацеревича клопочуть про те, що екс-голова комісії Єжи Міллер і члени його команди періоду з'ясування причин катастрофи в 2010 році могли вчинити злочин: називаються слова "недбалість", "фальсифікації" і "невиконання обов'язків".

"Це стосується самого пана Міллера, який в підписаному з росіянами меморандумі, підтверджуючи правдивість чорних ящиків і погоджуючись передати їх росіянам (які можуть повернути їх, коли захочуть), скоїв злочин за статтею 129 КК Польщі", – сказав Мацеревіч.

10 квітня 2010 при падінні президентського літака Ту-154М під Смоленськом загинули 96 осіб, у тому числі президент Лех Качинський і його дружина Марія, попередній президент Польщі Ришард Качаровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадських та релігійних діячів.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Свіжі дописи

  • Новини

У ЗСУ розповіли про безпілотники невстановленого типу, якими окупанти вночі атакували країну

Безпілотники невстановленого типу, якими російські загарбники атакували вночі Україну, були розвідувальними дронами. Про це повідомив… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Смертельний інцидент: у Німеччині загинули два українці, підозрюваний – росіянин

У Баварії Федеративної Республіки Німеччини поліція повідомила про смертельний інцидент, що стався перед торговим центром… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: мешканці одного з тернопільських ОСББ передали дрони бригаді тероборони ЗСУ

У Тернополі мешканці комплексу ОСББ "Юнона" передали дрони для бійців 105-ї окремої бригади тероборони ЗСУ.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ЮНІСЕФ: унаслідок російських атак по Україні різко зросла кількість загиблих дітей

Цього року майже на 40% порівняно з минулим зросла кількість дітей, які загинули внаслідок російських… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Сили оборони підтвердили, що війська рф прорвалися та контролюють частину Очеретиного на Донеччині

Російсько-окупаційні війська прорвалися до селища Очеретине, що поблизу Авдіївки Донецької області, там їм вдалося закріпитися.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ISW: ЗСУ зможуть стабілізувати фронт та наприкінці року почнуть обмежений контрнаступ

Російська армія таки використає окремі переваги й адаптацію, щоб створити суттєву загрозу для українських Сил… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.