fbpx
Сьогодні
13:31 10 Кві 2019

З'явились нові деталі Смоленської трагедії: був задіяний тротил

"Тепер ми знаємо напевно, що у вибуху був задіяний тротил", – заявив глава підкомісії з повторного розслідування авіакатастрофи Антоній Мацеревич

Результати досліджень британської лабораторії Forensic Explosives Laboratory підтвердили висновки польського слідства про причини катастрофи президентського Ту-154М в квітні 2010 року під Смоленськом у Росії: літак знищили вибухи. Про це з посиланням на заяву глави підкомісії з повторного розслідування катастрофи Антонія Мацеревича пише Польське радіо.

Лабораторія судово-вибухових речовин при Міноборони Британії провела в 2019 році дослідження, які підтвердили: теза звіту смоленської підкомісії про наявність вибухових речовин на борту вірний.  

Таким чином, заявив Мацеревіч, висновки підкомісії однозначні: причиною знищення літака були вибухи.

"Чи не пілоти, не якісь дії осіб, які перебували на борту, привели до тієї трагедії, а вибух. Сьогодні вже завдяки британцям ми це знаємо. Ми не визначаємо характер вибуху. Ми знаємо напевно, що в цьому вибуху брав участь тротил, що ні означає, що нам відомо, якою була формула цього вибуху ", – уточнив він.

Заступник голови підкомісії професор Казімєж Новачик зазначив, що дослідження краю лівого крила Ту-154М показало наявність там вибухових матеріалів.

"Ці дослідження включають графіки, які можна використовувати для оцінки місця виявлення вибухових речовин і того, які це були вибухові речовини. Цей аналіз дозволив нам зробити ці висновки і повідомити в прокуратуру", – сказав він.

Комісія вивчила висновки за 2013 рік у Центральній поліцейської криміналістичної лабораторії, в яких йдеться про наявність слідів вибухових матеріалів в 107-ми з 215-ти взятих зразків.

У Мацеревича клопочуть про те, що екс-голова комісії Єжи Міллер і члени його команди періоду з'ясування причин катастрофи в 2010 році могли вчинити злочин: називаються слова "недбалість", "фальсифікації" і "невиконання обов'язків".

"Це стосується самого пана Міллера, який в підписаному з росіянами меморандумі, підтверджуючи правдивість чорних ящиків і погоджуючись передати їх росіянам (які можуть повернути їх, коли захочуть), скоїв злочин за статтею 129 КК Польщі", – сказав Мацеревіч.

10 квітня 2010 при падінні президентського літака Ту-154М під Смоленськом загинули 96 осіб, у тому числі президент Лех Качинський і його дружина Марія, попередній президент Польщі Ришард Качаровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадських та релігійних діячів.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: