fbpx
Сьогодні
14:44 04 Кві 2019

Європарламент затвердив газову директиву по "Північному потоку-2"

Депутати Європарламенту сьогодні затвердили поправки до Газової директиви, які стосуються трубопроводів з країн, що не входять в ЄС, зокрема, "Північного потоку – 2".

Про рішення йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

"Члени Європарламенту схвалили у четвер перегляд правил газового ринку ЄС з 465 голосами, проти 95, 68, що утрималися, щоб поширити правила ЄС (включаючи правила конкуренції ЄС) на всі трубопроводи, що знаходяться на території ЄС, з країн, що не входять в ЄС", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що нові правила дають виняткову компетенцію Євросоюзу, коли йдеться про угоди про нові газопроводи ЄС з країнами, що не входять в блок, а також про винятки.

Для існуючих трубопроводів (підключених до трубопроводів ЄС до набуття чинності цієї директиви), держава-член може ухвалити рішення про відступ протягом одного року після вступу в силу директиви, якщо це не завдає шкоди конкуренції.

"Відтепер всі газопроводи з країн, що не входять в ЄС, включаючи "Північний потік – 2″, повинні будуть дотримуватися правил ЄС: доступ третіх сторін, поділ прав власності, недискримінаційні тарифи і прозорість. Це призводить до посилення енергетичної безпеки на нашому континенті. Це завжди було головною метою Європейського парламенту, і я радий, що ми досягли цього", – заявив після голосування доповідач Єжи Бузек.

Тепер потрібне заключне схвалення поправок Радою ЄС.

Після офіційного схвалення міністрами, директива буде опублікована в Офіційному журналі ЄС і вступить в силу через 20 днів. У держав-членів буде дев'ять місяців, щоб привести своє національне законодавство у відповідність з цією директивою, йдеться в повідомленні.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: