Новини

ЦВК оприлюднила офіційний коментар щодо дебатів

Теледебати між кандидатами на пост президента Петром Порошенком і Володимиром Зеленським будуть проведені лише в межах чинного законодавства.

Про це повідомили у прес-службі Центральної виборчої комісії.

ЦВК звернуло увагу, що Закон України "Про вибори Президента України" передбачає 3 види дебатів.

Так, теледебати проводяться між кандидатами на пост президента, включеними до виборчого бюлетеня з повторного голосування у разі призначення ЦВК повторного голосування.

"Станом на 4 квітня Центральна виборча комісія не встановила результатів голосування у день виборів президента України 31 березня 2019 року", – повідомили у ЦВК.

Крім того, законом чітко встановлено час, тривалість та порядок проведення теледебатів.

"Так, теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України проводяться в останню п'ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин", – зазначили у Комісії.

Відповідно до постанови ЦВК місцем їх проведення є місцерозташування Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Теледебати проводяться в студії, оформлення якої не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-якого із кандидатів. Не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу про кандидата, використання агітаційних та інших матеріалів про кандидата.

У ЦВК наголосили, що проведення теледебатів передбачено частинами першою-п'ятою статті 62 Закону, а тому Комісія забезпечить проведення дебатів, а Національна суспільна телерадіокомпанія України організує їх проведення згідно з вимогами законодавства.

Комісія наголосили, що важливість цих теледебатів є "беззаперечною як з точку зору дотримання Закону, так і з точки зору суспільного інтересу". При цьому, кандидати у президенти мають право проведення передвиборної агітації в інших її формах.

"Насамперед, таке право передбачене пунктом 3 частини першої та частиною сьомою статті 58 Закону. Але такий вид агітації проводиться виключно за рахунок коштів виборчого фонду кандидата", – зазначили у ЦВК.

Крім того, частини шоста-дванадцята статті 62 Закону регламентує право телеорганізаціям організовувати теледебати між кандидатами у президенти як цикл передач.

"Телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл передач може транслюватися виключно в прямому ефірі. Зазначені теледебати можуть проводитися за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост президента України у строки, передбачені Законом для проведення передвиборної агітації, у проміжку між 19 та 22 годинами", – повідомили у Комісії.

При цьому, як наголосили у ЦВК, засіб масової інформації, який надав ефірний час кандидату, не може відмовити у наданні ефірного часу на тих же умовах іншому кандидату.

ЦВК підкреслила, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування.

"Тому до встановлення Центральною виборчою комісією результатів голосування у день виборів президента України 31 березня 2019 року проведення передвиборної агітації у будь-яких її формах є грубим порушенням вимог Закону. Дискусії між субʼєктами виборчого процесу щодо місця та умов проведення теледебатів можуть бути сприйняті як передвиборна агітація", – підкреслили у ЦВК.

Тож ЦВК "закликає всіх суб'єктів виборчого процесу, телерадіокомпанії, громадські організації та експертів на даному етапі не маніпулювати суспільною думкою щодо проведення теледебатів".

"Дотримання вимог Закону при проведенні виборчих процедур є гарантією чесних виборів", – додали у Комісії.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що дебати мають відбутися на стадіоні "Олімпійський", у присутності усіх охочих журналістів і каналів.

У БПП спочатку відреагували, що Порошенко не буде дебатувати на стадіоні. Потім Порошенко погодився на дебати. Але штаб Зеленського хоче, щоб Порошенко виконав інші умови.

У НСК "Олімпійський" заявили, що поки не отримували заявок щодо проведення дебатів.

Суспільне прокоментувало, що готове провести дебати на "Олімпійському", але потрібно законодавчо врегулювати.

Дивиться, як соцмережі відреагували на відео-баттл Зеленського і Порошенка щодо дебатів на Олімпійському.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Свіжі дописи

  • Новини

Уперше Європарламент ухвалив загальноєвропейські правила для боротьби з насильством щодо жінок

Європейський парламент вперше ухвалив правила боротьби з насильством щодо жінок і домашнім насильством. Про це… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У росії заарештували журналістів Reuters та AP: що відомо

У російській федерації заарештовували журналістів Сергія Кареліна та Костянтина Габова, які співпрацювали з Associated Press… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ДТЕК: з початку повномасштабного вторгнення росія майже 180 разів атакувала українські ТЕС

Від початку повномасштабної російської агресії окупаційні війська вже майже 180 разів атакували українські теплові електростанції.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Початок тижня принесе Україні тепло до +25 та дощі у деяких регіонах

У понеділок, 29 квітня, майже на всій території України без опадів, окрім південно-східних частин країни,… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: в Ізюмі на Харківщині відновили амбулаторію

В Ізюмі Харківської області завдяки закордонним організаціям відновили амбулаторію №2. Про це повідомила Харківська обласна… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

На київську сцену після прем’єри у бомбосховищі: Миколаївський театр приїжджає з виставою “Проста українська скіфська баба”

У Києві відбудуться гастролі Миколаївського академічного художнього драматичного театру з моновиставою "Проста українська скіфська баба"… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.