fbpx
Сьогодні
21:03 04 Кві 2019

ЦВК оприлюднила офіційний коментар щодо дебатів

Теледебати між кандидатами на пост президента Петром Порошенком і Володимиром Зеленським будуть проведені лише в межах чинного законодавства.

Про це повідомили у прес-службі Центральної виборчої комісії.

ЦВК звернуло увагу, що Закон України "Про вибори Президента України" передбачає 3 види дебатів.

Так, теледебати проводяться між кандидатами на пост президента, включеними до виборчого бюлетеня з повторного голосування у разі призначення ЦВК повторного голосування.

"Станом на 4 квітня Центральна виборча комісія не встановила результатів голосування у день виборів президента України 31 березня 2019 року", – повідомили у ЦВК.

Крім того, законом чітко встановлено час, тривалість та порядок проведення теледебатів.

"Так, теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України проводяться в останню п'ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин", – зазначили у Комісії.

Відповідно до постанови ЦВК місцем їх проведення є місцерозташування Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Теледебати проводяться в студії, оформлення якої не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-якого із кандидатів. Не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу про кандидата, використання агітаційних та інших матеріалів про кандидата.

У ЦВК наголосили, що проведення теледебатів передбачено частинами першою-п'ятою статті 62 Закону, а тому Комісія забезпечить проведення дебатів, а Національна суспільна телерадіокомпанія України організує їх проведення згідно з вимогами законодавства.

Комісія наголосили, що важливість цих теледебатів є "беззаперечною як з точку зору дотримання Закону, так і з точки зору суспільного інтересу". При цьому, кандидати у президенти мають право проведення передвиборної агітації в інших її формах.

"Насамперед, таке право передбачене пунктом 3 частини першої та частиною сьомою статті 58 Закону. Але такий вид агітації проводиться виключно за рахунок коштів виборчого фонду кандидата", – зазначили у ЦВК.

Крім того, частини шоста-дванадцята статті 62 Закону регламентує право телеорганізаціям організовувати теледебати між кандидатами у президенти як цикл передач.

"Телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл передач може транслюватися виключно в прямому ефірі. Зазначені теледебати можуть проводитися за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост президента України у строки, передбачені Законом для проведення передвиборної агітації, у проміжку між 19 та 22 годинами", – повідомили у Комісії.

При цьому, як наголосили у ЦВК, засіб масової інформації, який надав ефірний час кандидату, не може відмовити у наданні ефірного часу на тих же умовах іншому кандидату.

ЦВК підкреслила, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування.

"Тому до встановлення Центральною виборчою комісією результатів голосування у день виборів президента України 31 березня 2019 року проведення передвиборної агітації у будь-яких її формах є грубим порушенням вимог Закону. Дискусії між субʼєктами виборчого процесу щодо місця та умов проведення теледебатів можуть бути сприйняті як передвиборна агітація", – підкреслили у ЦВК.

Тож ЦВК "закликає всіх суб'єктів виборчого процесу, телерадіокомпанії, громадські організації та експертів на даному етапі не маніпулювати суспільною думкою щодо проведення теледебатів".

"Дотримання вимог Закону при проведенні виборчих процедур є гарантією чесних виборів", – додали у Комісії.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що дебати мають відбутися на стадіоні "Олімпійський", у присутності усіх охочих журналістів і каналів.

У БПП спочатку відреагували, що Порошенко не буде дебатувати на стадіоні. Потім Порошенко погодився на дебати. Але штаб Зеленського хоче, щоб Порошенко виконав інші умови.

У НСК "Олімпійський" заявили, що поки не отримували заявок щодо проведення дебатів.

Суспільне прокоментувало, що готове провести дебати на "Олімпійському", але потрібно законодавчо врегулювати.

Дивиться, як соцмережі відреагували на відео-баттл Зеленського і Порошенка щодо дебатів на Олімпійському.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: