fbpx
Сьогодні
14:46 25 Бер 2019

Заступник голови окружної комісії погрожував журналісту "Рубрики"

Заступник голови ОВК №49 (м. Дружківка, Донецька обл.) Євген Бова, який представляє в комісії кандидата Валентина Наливайченка, погрожував журналісту "Рубрики" Павлу Островському, який прийшов до ОВК спостерігати за тим, як комісія веде прийом виборчої документації. Аудіозапис розмови Павло Островський виклав на своїй сторінці у Facebook.

https://www.facebook.com/pavlo.ostrovsky/posts/2576975249039198

За словами Островського, він мав інформацію про порушення законодавства під час прийому документів окружною комісією, тому вирішив побачити цей процес на власні очі. Та присутні члени ОВК не готові були працювати у присутності журналіста і почали вимагати від нього залишити приміщення.

"Заступник голови комісії Євген Бова почав погрожувати, що якщо я не вийду з приміщення добровільно, то він мене викине з приміщення ОВК, оскільки його на це уповноважили "зверху".  Дослівно це звучало так: "Я выкину тебя отсюда. Мне дали полное право отсюда выкидывать людей, мое верхнее начальство". Зрозумівши, що сказав зайве, він замовк і відійшов, так і не надавши відповідь, хто ж його уповноважив", – розповів Павло Островський.

Члени ОВК та представник поліції, які були присутні у приміщенні одностайно вимагали від журналіста залишити приміщення, хоча ніхто так і не навів законних підстав, чому представник медіа не може знаходитись в приміщенні ОВК. Після кількох вимог від двох поліцейських залишити приміщення ОВК, журналіст таки вийшов.

За фактами погроз Павло Островський буде звертатись із заявою до поліції, оскільки вбачає в цьому порушення професійних прав журналіста. Також Павло Островський звернувся до кандидата, якого представляє Євген Бова, а саме Валентина Наливайченка з проханням дати оцінку дій члена комісії за квотою кандидата та з'ясувати, хто уповноважив заступника голови ОВК застосовувати силу до присутніх в ОВК.

Нагадаємо, що Закон України "Про вибори Президента України" встановлює вимоги щодо відкритості та прозорості виборчого процесу (ч 4. ст. 13 Закону):

"4. Засоби масової інформації зобов'язані об'єктивно висвітлювати хід виборчого процесу. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчі дільниці у день виборів та в день повторного голосування – на умовах, визначених у частині дев'ятій статті 28 цього Закону. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати представникам засобів масової інформації необхідні їм відомості щодо підготовки та проведення виборів".

Оновлено. Журналіст написав заяву до поліції, її зареєстрували.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: