fbpx
Сьогодні
23:30 22 Бер 2019

Рахунки за комуналку можна зменшити вдвічі: в Україні знову видають "теплі кредити"

Три державні банки – Ощадбанк, Укргазбанк і ПриватБанк відновили програму видачі "теплих кредитів" на 2019 рік, яка фінансується з державного та місцевих бюджетів. На зазначені цілі вже виділили 400 млн грн. Державною допомогою для утеплення своїх будинків зможуть скористатися сотні тисяч громадян України, які є клієнтами перерахованих банків.

Про це повідомили в Держенергоефективності.

"Для фізосіб діють два основні напрями – котли та витратні матеріали на саму модернізацію. Для ОСББ (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків) ніяких обмежень – це може бути комплексна ОСББ-модернізація, може бути часткова модернізація", – зазначив заступник голови правління Ощадбанку Андрій Стецевич.

У Держенергоефективності підрахували: за чотири роки дії програми "теплих кредитів" у ній взяли участь більше 500 тисяч сімей. За підрахунками відомства, енергомодернізація житла дозволяє знизити вартість комунальних послуг на 50%. Крім того, у разі продажу квартири її вартість збільшиться на 30%.

Програма передбачає, що держава компенсує фізособам 20% суми твердопаливного котла (субсидіантам -35%), а також 35% витрат на утеплення квартири. ОСББ отримують компенсацію від 40 до 70% витрат. При цьому під компенсацію не потрапляє вартість робіт – тільки матеріали.

Для отримання "теплого кредиту" необхідно:

  • ознайомитися з умовами та з'ясувати, які енергоефективні заходи потрапляють під компенсацію
  • піти в один з трьох банків, що беруть участь в програмі (умови у них можуть бути різними, наприклад, буде відрізнятися комісія)
  • оформити заявку на кредит
  • отримати підтвердження (3-5 днів)
  • отримати гроші (30-60 днів)

"Фізособи можуть отримати відмову у компенсації. Власне, ця відмова стосується умови, що клієнт може скористатися програмою протягом року лише раз. Другий раз – хіба що на рівні регіональних програм, якщо вони діють", – пояснив Стецевич.

Перед тим, як утеплювати будинок або модернізувати систему опалення, для більш ефективного використання кредитних коштів і грошей мешканців рекомендується спочатку провести енергоаудит – це комплексне енергетичне обстеження будівлі. Енергоаудитор допоможе визначити, скільки енергоресурсів можна заощадити, які енергоефективні заходи для цього необхідні, в якій послідовності їх проводити, скільки вони будуть коштувати, коли окупляться і які ще фінансові джерела можна використовувати.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: