fbpx
Сьогодні
15:38 20 Бер 2019

КСУ відмовив у оцінці закону про перехід релігійних громад у ПЦУ за поданням нардепів від "Опоблоку"

Конституційний Суд відмовив у відкритті провадження щодо конституційності закону щодо підлеглості й реєстрації релігійних організацій.

19 березня Велика палата КС розглянула це питання, повідомляє прес-служба суду

Велика палата КСУ на засіданні розглядала питання щодо відкриття конституційного провадження у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції (конституційності) закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи".

"Постановлено ухвалу Великої палати Конституційного Суду України про відмову у відкритті конституційного провадження", – інформує КС.

Нагадаємо, 17 січня Верховна Рада ухвалила законопроект №4128-Д, у якому йшлося, зокрема, про перехід церков Української православної церкви Московського патріархату до нової помісної церкви – об'єднаної Православної церкви України. Він, зокрема, передбачає, що парафія може ухвалити рішення про перехід в іншу церкву не менш як двома третинами голосів на загальних зборів.

18 січня народні депутати від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський, Олександр Долженков, Василь Німченко та ще 44 нардепи скерували КС подання щодо цього закону.

Так, у своєму поданні парламентарі посилалися на статтю 35 Конституції України, яка гарантує свободу віросповідання. На думку цих нардепів, закон містить ряд положень, які свідчать про надмірне втручання і зарегульованість діяльності релігійних організацій. Зокрема, відзначається "сильно обтяжлива" нова процедура реєстрації/перереєстрації статутів релігійних громад.

Крім того, в поданні депутати ВР вказали на порушення статті 36 про свободу об'єднання громадян і статті 37, яка виключає заборону діяльність об'єднань позасудовим способом.

Також нардепи відзначали, що парламент під час голосування порушив регламент, а саме було зафіксовано неперсональне голосування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: