fbpx
Сьогодні
20:20 18 Бер 2019

"Секретна інформація": у НАБУ прокоментували справи проти кандидатів у президенти

Національне антикорупційне бюро не надає інформації про справи, які вже відкриті або можуть бути відкриті проти кандидатів у президенти.

Про це у відповіді на запит "УП" повідомила керівник управління зовнішніх комунікацій НАБУ Світлана Оліфіра.

Коли 11 березня у ЗМІ з'явилась інформація про те, що бюро нібито відкрило кримінальне провадження проти кандидата в президенти Ольги Богомолець, УП звернулася до НАБУ за її підтвердженням. Також редакція спитала, чи розслідує відомство провадження проти інших кандидатів.

Але в НАБУ назвали ці дані "інформацією з обмеженим доступом" і відмовилися відповідати на запит.

Свою відмову бюро виправдало статтею 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

"До публічної інформації з обмеженим доступом належить конфіденційна інформація, таємна інформація та службова інформація. Стаття 8 вказаного Закону визначає, що таємна інформація – інформація, доступ до якої обмежується відповідно до частини другої статті 6 цього Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю", – йдеться у листі від НАБУ.

Цей же закон, наголосили в бюро, дає йому право не відповідати на запити про інформацію з обмеженим доступом.

Крім того, додала Оліфіра, таємною цю інформацію робить стаття 222 Кримінального процесуального кодексу, яка передбачає, що "відомості досудового розслідування дозволяється розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим".

"Враховуючи вищезгадане, надати інформацію про наявність або відсутність у роботі детективів Національного бюро кримінальних проваджень відносно кандидата у Президенти України не виявляється можливим", – пише речниця НАБУ.

У разі незгоди з такою відповіддю Оліфіра порадила звертатися до суду.

НАБУ

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: