Дільниця серед пінгвінів: стало відомо, як проголосують науковці на станції Вернадського

На найвіддаленішій виборчій дільниці – антарктичній станції "Академік Вернадський" – на виборах президента 31 березня голосуватимуть 34 особи.

Про це повідомляється на сайті Національного антарктичного наукового центру.

"31 березня тут голосуватимуть 34 особи –  11 учасників постійної експедиції, т.зв. зимівники, які перебувають на станції цілий рік, а також 23 науковці сезонної експедиції, які прибули наприкінці січня", – йдеться в повідомленні.

Станція розташована за 15 тисяч км від Києва і є спецдільницею, адже зі зрозумілих причин виборча процедура в такому важкодоступному місці має свої особливості, пояснюють науковці.

Зокрема, полярники використовують не "живі" бюлетені, а їх роздруковані скан-копії, які напередодні надсилає Центрвиборчком.

У день виборів у найбільшому приміщенні станції – їдальні – встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Відтак у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів, пояснюють процедуру голосування.

Відповідальність за забезпечення процесу голосування покладено на виборчу комісію, створену з числа полярників, склад якої затверджує ЦВК.

"Залежно від дати виборів і льодової обстановки нагода передати на "велику землю" протокол дільничної комісії з "мокрою" печаткою та самі бюлетені може трапитися і через місяць, а, буває, що і через рік. Тому ці документи  у форматі скан-копій оперативно передають зі станції до ЦВК", – пояснюють науковці.

Водночас у НАУЦ зазначають, що цього разу оригінали бюлетенів та протоколу передадуть до Києва раніше, оскільки в найближчі тижні відбудеться ротація зимівників.

Зазначається, що учасники українських антарктичних експедицій мають можливість реалізувати своє виборче право на антарктичній станції "Академік Вернадський", починаючи з 1998 року.

Вони можуть брати участь в обранні президента та парламенту (голосувати за списки партій), проте не голосують за кандидатів у мажоритарних округах та не беруть участі у місцевих виборах.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні випустили освітній серіал про правила коректної комунікації з військовими й ветеранами

В Україні випустили серіал під назвою «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» про те, як… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації

Глава держави Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти про затвердження його указів щодо продовження… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Британець українського походження проїде 7 тисяч км на велосипеді для допомоги дітям, постраждалим від війни

Британський підприємець українського походження проїде велосипедом сім тисяч кілометрів, щоб зібрати кошти для українських дітей,… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Міністр енергетики: Можливий запуск Запорізької АЕС росією – це абсурд

Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає абсурдом запуск тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції російським персоналом.… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У Кропивницьку сталася надзвичайна подія техногенного характеру: горить підприємство “Хімрезерв”

У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві з виробництва лакофарбової продукції, внаслідок якої загинула людина. Про… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Ворог намагається ховати свої великі судна після великих втрат, спричинених спецпідрозділів ГУР, – Юсов

Головне управління розвідки Міноборони підтверджує знищення російського швидкісного катера серії "Мангуст" в Чорному морі. Про… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.