fbpx
Сьогодні
20:57 16 Бер 2019

Кандидати у президенти мають звітувати про політичну агітацію у соцмережах, - "ОПОРА"

Кандидати у президенти мають звітувати про кожну копійку, витрачену з виборчих фондів. Та чи звітуватимуть кандидати про рекламу у соціальних мережах, поки що не зрозуміло. 

Про це розповів аналітик Громадянської мережі "ОПОРА" Олександр Клюжев, пише УНН.

"Працівники чи розпорядники виборчих фондів кандидатів можуть укладати угоди щодо просування політичної агітації в соціальних мережах. З точки зору обсягів цієї реклами і її фінансування, ми ще зараз не можемо дізнатися, скільки її, тому що не було проміжного фінансового звіту кандидатів на пост президента України. І тому ми зараз через побічні інші ознаки і аналіз соціальних мереж намагаємося оцінити обсяги цієї реклами. Але буде цікаво подивитися на фонди кандидатів і їхню звітність щодо цього", – повідомив аналітик.

Кандидат у президенти повинен витрачати кошти на виборчу агітацію з власного виборчого фонду. Інформацію про витрачені гроші він має подавати у проміжному і загальному звітах до ЦВК.

"Будь-яка копійка, гривня, яка витрачається кандидатом на виборах, має бути з виборчого фонду. Якщо ми бачимо платну рекламу в соціальних мережах, це означає, що це виборчі витрати. І велике питання зараз: як у звітах це буде відображено і чи взагалі буде вказано?" – зазначив Клюжев.

До слова, у Законі України "Про вибори Президента України", зокрема, у статті 43 "Порядок формування виборчого фонду та використання його коштів", зазначено, що виборчий фонд кандидат на пост Президента України формує за рахунок власних коштів, за кошти партії, яка висунула кандидата, а також добровільних внесків осіб, які, відповідно до Закону України "Про політичні партії в Україні", мають право здійснювати внески на підтримку партій. А контроль за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів здійснює Центральна виборча комісія та установа банку, в якій відкрито рахунок виборчого фонду.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: