fbpx
Сьогодні
12:55 14 Бер 2019

Україна вимагає у Мінську розпуску формувань Л/ДНР та початку обговорення деокупації Криму

До порядку денного Мінських переговорів слід включити питання звільнення Криму від окупантів і відновлення українського суверенітету на півострові, а також знищення «ДНР» і «ЛНР».

Таку вимогу висунула делегація України у тристоронній контактній групі.

Представник української сторони в ТКГ Євген Марчук заявив, що переговори в Мінську тривали 7 годин, представники РФ навіть хотіли піти з перемовин, на поступки не йшли, передає Радіо Свобода.

«Росія дуже не любить того, що в Україні є закон про окуповані території, і намагається робити вигляд, що це чисто українське явище. Ми дуже конкретно на документах показали, що окупація двох районів України, а саме Автономної Республіки Крим та міста Севастополь плюс частини Донецької та Луганської областей визнана на рівні ООН», – повідомив учасник від України Олександр Моцик.

Він уточнив, що врегулювання передбачає звільнення усіх окупованих територій, зокрема і АРК, де відбувається повна мілітаризація і перетворення півострова в плацдарм РФ проти України і Європи.

«Ми виходимо з того, що є 4 документи, які складають пакет мінських домовленостей. У тому числі Декларація лідерів. У ній є пункт, в якому лідери поважають повністю суверенітет і територіальну цілісність України… Під цим документом є підписи (канцлера Німеччини Ангели) Меркель і (екс-президента Франції Франсуа) Оланда, а також (президента РФ Володимира) Путіна, виходить, вони мали на увазі визнання території України в міжнародно визнаних кордонах, включно з Кримом. І ми про це не повинні забувати», – зазначив Моцик. Втім, Москва не підтримала українську пропозицію по Криму, росіяни нагадували про псевдореферендуме на півострові.

Ще одне питання, яке поставила Україна – скасування результатів фейкових виборів 11 листопада 2018 року в ОРДЛО і «розпуск незаконних політичних структур «ЛНР» і «ДНР », створених Росією, але не визнаних усім світом, в тому числі і РФ. Моцик наголосив, що врегулювання на Донбасі залежить від виведення армії РФ та її техніки, найманців, а також роззброєння і відновлення контролю над кордоном України і створення робочої групи по кордону.

«Така група потрібна, щоб розуміти, як Росія буде передавати нам кордон, який вона сьогодні контролює по обидва боки», – пояснює він.

Україна також зажадала звільнити полонених українських моряків і повернути захоплені судна. «Російська сторона категорично відмовляється взагалі обговорювати це питання, навіть у них була спроба піти, коли я висловлював позицію України з цього приводу», – поділився Марчук. РФ також проти переговорів з обміну 25 на 25 (25 росіян в українських в'язницях на 25 українських полонених).

Марчук також додав, що РФ хоче спонукати Україну на прямі переговори з терористами ОРДЛО. «Ми знаємо, чому це робиться, – щоб потім сказати, що Росія до цього непричетна», – заявив він.

Представник ОБСЄ в Мінську Мартін Сайдік повідомив, що списки для обміну полоненими обговорюються, і стан їх уточнюють.

Раніше президент США Дональд Трамп запропонував змінити локацію переговорів по Донбасу і перенести Мінські переговори з Білорусі в іншу країну.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: