fbpx
Сьогодні
14:57 13 Бер 2019

В ООН визнали військовополоненими захоплених Росією українських моряків

В Організації Об'єднаних Націй визнали військовополоненими 24 українських моряка, яких Росія захопила минулого року.

Про це йдеться в доповіді Управління верховного комісара ОНН з прав людини.

В доповіді УВКПЛ за період з 16 листопада 2018 року по 15 лютого 2019 року зазначається, що, керуючись нормами міжнародного гуманітарного права, затримані Росією 24 члена екіпажів вважаються військовополоненими, і вони підпадають під захист Третьої Женевської конвенції.

Захоплені українці повинні користуватися статусом військовополонених до тих пір, поки компетентний орган не вирішить інакше, йдеться у доповіді.

При цьому, в управлінні верховного комісара нагадали, що з військовополоненими слід поводитися гуманно, захищати їх від актів насильства або залякування і при необхідності надавати їм медичну допомогу.

Також в УВКПЛ додали, що таке зіткнення, яке сталося під час захоплення моряків, "є достатнім для застосування міжнародного гуманітарного права незалежно від того, існував до нього збройний конфлікт чи ні".

Отже, норми міжнародного гуманітарного права, що застосовуються до збройного конфлікту міжнародного характеру, залишаються застосовними до цього інциденту, зазначили в доповіді.

Крім того, в ООН нагадали, що Росія досі відмовляється застосувати в даній ситуації норми міжнародного гуманітарного права та надати морякам статус військовополонених.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: