fbpx
Сьогодні
14:06 13 Бер 2019

Спостерігачі від громадських організацій на виборах можуть зірвати підрахунок голосів, - ОПОРА

Кожна організація з 139 може делегувати двох людей на виборчу дільницю або окружком – це величезна кількість людей, які можуть зірвати і підрахунок голосів, і встановлення результатів.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла координатор Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

"139 – це безпрецедентна кількість неурядових організацій, зареєстрованих спостерігачами. На президентських виборах-2014 їх було 10, на парламентських – 37. Причому 85 з них взагалі не мають ніякого досвіду зі спостереження на виборах. Очевидно, їхня політична нейтральність неможлива. 55 організацій мають зв'язки з політичними партіями, це легко простежується з відкритих джерел. 36 з них мають відношення безпосередньо до кандидатів, більше всього – дев'ять, пов'язані з Олександром Вілкулом", – розповіла вона.

Айвазовська зазначає, що кожна організація з 139 може делегувати двох людей на виборчу дільницю або окружком – це величезна кількість людей, які можуть зірвати і підрахунок голосів, і встановлення результатів. Роботу комісії можна заблокувати через подачу маси скарг, а комісія в першу чергу повинна розглянути їх, а не почати роботу з бюлетенями. Це може бути керований хаос.

"Є і юридичний спосіб – такі організації беруть з нашого сайту новини і на цій основі пишуть звернення в прокуратуру. Прокуратура в якийсь момент може витребувати у поліції справу, що призведе до припинення розслідування. Подібну історію ми бачили в 2016 році на виборах у Чернігові", – розповіла експектка.

Раніше в ЦВК заявили, що деякі спостерігачі на виборах від громадських організацій можуть співпрацювати з бойовиками на Донбасі.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: