fbpx
Сьогодні
16:08 12 Бер 2019

Українська молодь вимагає від політиків захистити їх майбутнє від кліматичних змін

Фото kn-online.de

15 березня українська молодь доєднається до всесвітньої акції #FridaysForFuture, що ініційована 15-річною школяркою зі Швеції – Греттою Тунберг у серпні 2018 року. 

Акція має формат мирної масової демонстрації, але у Європі її називають кліматичними страйками за справедливе майбутнє підлітків без аномальних наслідків зміни клімату. Молодь вимагає від урядів негайної реакції на сучасні кліматичні виклики та формування національних політик з пріоритетом на адаптацію до змін клімату і екологічність усіх сфер господарювання.

Щоп'ятниці юна шведка Гретта Тунберг замість уроків ходила до будівлі парламенту, та вимагала від влади термінових активних дій аби скорочувати небезпечні викиди СО2 в країні.

"Я не можу голосувати на виборах поки, тому цей мирний протест – єдиний спосіб примусити їх почути мене та моїх однодумців", — пояснює Гретта.

Грета Тунберг

Грета Тунберг

До міжнародної акції вперше приєднається українська молодь.

Школярі-екоактивісти вимагають дотримання Урядом умов Паризької Угоди: відмови від використання вугілля і нафти, зменшити викиди вуглекислого газу від промисловості та транспорту, визнати кліматичні зміни першочерговою державною проблемою, внести зміни в навчальний план з пріоритетністю екологічної освіти, регулярного та всесторонього висвітлення екологічних проблем в медіа.

Щоб приєднатися до мирного маршу за кліматично не вразливе майбутнє в Україні, однодумцям пропонують прийти до Кабінету Міністрів та закликати політичні партії включити до своїх програм підвищення енергоефективності та справедливий перехід на відновлювальну енергетику. Активісти з Києва, Дніпра та Запоріжжя – міст з найбільшим промисловим забрудненням, вийдуть на акції FridaysForFuture у своїх містах.

"Ситуація, яку ми зустріли сьогодні – унікальна. Ми останнє покоління, що має реальний шанс зупинити кліматичну катастрофу, згідно висновків Міжурядової групи експертів з питань кліматичних змін (IPCC) в нас менше 12 років для ефективних змін. Тому необхідні термінові та негайні дії. Час, щоб зберегти нашу планету та клімат – зараз!", — говорить сама  ініціаторка руху.

Одночасно школярі та студенти з 400 міст Європи, Австралії та США виходять знову на кліматичні акції у 50 країнах. Підлітки організовуються за допомогою соцмереж за глобальним хештегом #FridaysForFuture.

Чому проблема клімату настільки важлива для дітей?

Школярі не бачать сенсу вчитись задля мирного майбутнього, якого може не бути. За даними ООН, до 2040 року середня світова температура підійметься на 1,5 градуси, збільшиться кількість засух та ураганів і житло понад 5 млн людей опиниться під водою. Мільйонам людей не вистачатиме їжі та прісної води. Що означає що сучасні підлітки — перше покоління, на яке глобальне потепління впливатиме безпосередньо та найбільш відчутно.

Сторінка акції у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: