fbpx
Сьогодні
22:27 08 Бер 2019

УГКЦ відмовилася від проведення літургії в Софії Київській. У Мінкульті повідомили про початок реставрації собору

Українська греко-католицька церква не буде проводити літургію в Софії Київській 7 квітня.

Як повідомили в прес-службі УГКЦ, 7 березня відбулася зустріч глави конфесії Святослава з предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм.

"Головна святиня України буде найближчим часом недоступна для богослужінь жодній з церков, оскільки там починаються реставраційні роботи", – уточнили в УГКЦ.

У Мінкультури підтвердили початок реставраційних робіт у Софії Київській з 18 березня.

"Експлуатація пам'ятки архітектури здійснюється у складних інженерно-геологічних і екологічних умовах, в умовах вібраційно-шумового навантаження, неконтрольованої сучасної забудови та небезпечної експлуатації сильно зношених інженерних мереж у місті-мегаполісі", – заявили у Мінкульті.

За даними відомства, у 2019 році на першому ярусі у центральній частині Софійського собору передбачено встановлення риштування для здійснення інспектування мозаїк, фресок та олійного живопису з метою подальшої їх реставрації та розкриття.

До плану робіт на поточний рік внесено роботи з археологічного дослідження раніше виявлених історичних фрагментів внутрішнього оздоблення собору з влаштуванням зондажів.

"Планується проведення модернізації системи мікроклімату Собору та реконструкція інженерних систем електроосвітлення, пожежної та охоронної сигналізації, установка системи відеоспостереження", – заявили у Мінкульті.

У міністерстві заявили, що за рахунок грантових коштів ЮНЕСКО у Соборі заплановано встановлення системи контролю мікроклімату, а також розроблено та планується до реалізації проект влаштування гідроізоляції цоколя, водовідведення та реставрації мощення навколо Софії.

У Мінкульті нагадали, що Софійський собор – "пам'ятка архітектури ХІ ст., яку разом з архітектурним ансамблем пам'яток ХІ-XVIII ст. на його території включено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під №1 від України".

"З огляду на визначну універсальну цінність Софійського собору … та зобов'язань, прийнятих нашою державою щодо його збереження як частини культурного надбання всього людства, він потребує особливої уваги та відповідальності щодо забезпечення зваженого режиму його експлуатації", – підсумували у відомстві.

Раніше почесний патріарх Філарет звернувся до глави УГКЦ Святослава з закликом не проводити заплановану на 7 квітня літургію в Софійському соборі в Києві.

За його словами, "це незвичайне явище, тому що УГКЦ ніколи не скоювала літургію в центрі українського православ'я" і вона може викликати "опір з боку православних українців".

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: