ПАРЄ оцінила українські вибори: система підкупу виборців, олігархічні ЗМІ і надмір кандидатів

Делегація Парламентської Ассамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка перебувала в Києві 6-7 березня для оцінки передвиборчого клімату в Україні, стурбована повідомленнями про створення деякими кандидатами систем підкупу виборців, критикує надмір кандидатів у президенти та заангажованість олігархічних ЗМІ.

Про це мовиться у заяві делегації, опублікованій на сайті ПАРЄ у п'ятницю, 8 березня.

Повідомляється, що під час візиту делегація вислухала твердження про зловживання адміністративним ресурсом під час виборчої кампанії, зокрема про стирання граней між президентською і виборчою діяльністю.

"Делегація вислухала звинувачення про незаконні витрати під час виборчої кампанії і наголосила на необхідності повної прозорості щодо фінансування виборчої кампанії всіх кандидатів. Делегація також дуже стурбована повідомленнями про інтенсивні зусилля деяких кандидатів зі створення систем підкупу виборців", – підкреслено у заяві.  

На думку делегації ПАРЄ, загальна обстановка в Україні підходить для проведення демократичних виборів. Однак після спілкування з різними співрозмовниками в організації підкреслюють, що ще є можливості для поліпшення, і час, який залишився до виборів, дозволяє досягти деякого прогресу.

На думку делегації, Центральна виборча комісія діяла професійно і добре підготувала вибори. Проте безпрецедентно велика кількість кандидатів у президенти і місцевих спостерігачів може ускладнити проведення голосування і викликати проблеми в день виборів.

Делегація шкодує про те, що свобода слова в Україні обмежена тим фактом, що українські ЗМІ в основному належать олігархам та замість збалансованого подання інформації виступають в якості каналів зв'язків з громадськістю для окремих кандидатів.

Делегація ПАРЄ також привітала активну роль, яку відіграло громадянське суспільство в передвиборний період та нагадала, що громадянське суспільство є одним з основних учасників справжньої демократії і має поважатися як таке.

"Тим не менш, делегація висловлює стурбованість тим, що ряд НУО, схоже, пов'язані з партіями та/або кандидатами. Також було тривожно чути, що відомі воєнізовані формування були зареєстровані в якості місцевих спостерігачів і нібито погрожували застосувати силу проти ймовірни порушень в день виборів", – наголошують у ПАРЄ.

Делегація також з жалем відзначила низьке число кандидатів-жінок.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Свіжі дописи

  • Що відбувається

5 головних рішень тижня — жіночий підрозділ управління БПЛА та окопний РЕБ PARASOL

Щосуботи "Рубрика" пропонує короткий дайджест ТОП-5 рішень тижня, які наближають перемогу України: ✈️ Із уламків… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Російське зло навіть напередодні Великодня не зменшує свого прагнення нести руїни, – Зеленський

Під час вечірнього звернення Президент України Володимир Зеленський наголосив, що сьогодні протягом усієї доби було… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Авдіївському напрямку захисники відбили 18 ворожих атак, за добу на фронті зафіксовано 74 боєзіткнення

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У російському полоні перебувають 32 українських медійники: ведуться переговори щодо їх повернення

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що у російському полоні перебувають 32… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Харкову: кількість постраждалих збільшилася до шести осіб

Через сьогоднішній ворожий обстріл Харкова постраждало вже шість людей. Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У Національному музеї Львова відкрили виставку полотен, на яких українські регіони представлені в жіночих образах

У Національному музеї ім. А. Шептицького у Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки». Виставку… Читати більше

Saturday May 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.