fbpx
Сьогодні
09:31 06 Бер 2019

Верховний суд скасував рішення про заборону платної агітації, яке було прийняте за позовом Гриценка

Верховний суд України скасував рішення апеляційного адміністративного суду яким визнається протиправною і недійсною постанова ЦВК, що дозволяє виборчим штабам кандидатів у президенти платити агітаторам.

Верховний суд України скасував рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 1 березня за позовом кандидата в президенти Анатолія Гриценка про визнання протиправною і недійсною постанову ЦВК від 22 лютого, якою роз'яснялися аспекти витрачання коштів виборчого фонду кандидатів у президенти при веденні передвиборної агітації, зокрема, на підставі неоплачуваних договорів з фізособами-агітаторами.

На засіданні у вівторок Верховний суд задовольнив апеляцію ЦВК і визнав протиправним і недійсним тільки абзац 33 даного роз'яснення, затвердженого комісією.

У цьому скасованому абзаці йдеться про те, що якщо залучення фізичних осіб не пов'язане з використанням їхньої праці на умовах трудового договору або відповідно до цивільно-правових договорів, то юридична особа, яка надає послуги з проведення передвиборної агітації, відповідно до закону не є платником єдиного соціального внеску.

У своїй апеляції ЦВК вказувала, що "укладання неоплачуваних договорів не можна розглядати як підставу непрямого підкупу виборців". На думку комісії, Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв помилкове рішення про те, що укладання таких договорів є непрямим підкупом виборців.

"Верховний суд не навів в мотивувальній частині належних правових аргументів, чи має право ЦВК виходити за рамки своїх повноважень і давати роз'яснення, тлумачачи імперативну статтю закону. Прийняте в такій формі рішення Верховного суду свідчить про наявність залежності судової системи і тиску вертикалі влади на суд" , – сказав в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" представник Гриценка в ЦВК Руслан Чорнолуцький.

Він зазначив, що тепер штаб Гриценка буде стежити за тим, як окремі кандидати будуть використовувати кошти виборчого фонду, застосовуючи легалізоване судом роз'яснення ЦВК щодо компенсації витрат при проведенні передвиборної агітації.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: