fbpx
Сьогодні
17:15 04 Бер 2019

Вчені дослідили, чому вимирають сучасні види тварин

Поява інвазивних хижаків і конкурентів виявилися головними причинами вимирань в сучасну

Про це пише Naked Science.

Команда екологів на чолі з професором Університетського коледжу Лондона Тімом Блекберном (Tim Blackburn) досліджувала відомості Червоної книги видів тварин і рослин, що знаходяться під загрозою, яку Міжнародний союз охорони природи випустив в 2017 році, а також архівні дані починаючи з 1500 року.

За словами вчених, сама по собі поява нових видів в екосистемі призвела до вимирання 126 видів – це становить 13 % від 953 відзначених за цей період вимирань. Причому ще 174 вимирання були пов'язані з появою інвазивних видів як мінімум частково.

У Червоній книзі виділяється 12 типів факторів, що ведуть до вимирання видів, – починаючи від хижацтва або конкуренції з боку інших місцевих видів, закінчуючи вимиранням в результаті полювання або тотального збору рослин.

Судячи за даними нового аналізу, інвазивні види, що з'явилися на новій території завдяки випадковим факторам або разом з людиною, служать головним фактором вимирання. Вони відповідальні за 261 з 782 вимирань видів у тварин (33,4 %), а також за 39 з 153 (25,5 %) у рослин.

Для порівняння, повне знищення місцевим видом пов'язано з вимиранням лише близько 2,7 % зниклих з 1500 року видів тварин і 4,6 % рослин. Другий же за важливістю фактор вимирання – полювання і збирання – спровокувало вимирання близько 18,8 % тварин і рослин.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: