fbpx
Сьогодні
21:28 03 Бер 2019

За 20 років Північний Льодовитий океан може залишитися без льоду

Фото Naked Science

Під впливом Тихого океану, що поступово нагрівається, Північний Льодовитий може повністю позбутися криги влітку. І станеться це набагато раніше, ніж вважалося досі.

Про це пише Naked Science.

Площа крижаної шапки Північного Льодовитого океану змінюється протягом року, досягаючи мінімуму у вересні. Кліматичні моделі передбачають, що при збереженні поточних темпів глобального потепління приблизно в 2050 році лід над океаном вперше за багато років розтане практично повністю, зберігши менше мільйона квадратних кілометрів плавучих крижин. Однак нова робота, опублікована в журналі Geophysical Research Letters, переносить цю подію на ще більш ранній термін.

Джеймс Скрін (James Screen) і Клара Дисер (Clara Deser) звернули увагу на "Десятирічні тихоокеанські осциляції" (IPO, Interdecadal Pacific Oscillation) – коливання температури в тропічних областях Тихого океану, що змінюють її приблизно на 0,5 ° С протягом 10-30-річного циклу. П'ять років тому цей цикл увійшов у фазу потепління. Цей процес впливає і на ситуацію далеко на півночі.

Вчені змоделювали зміни крижаного покриття Льодовитого океану при IPO, направленому до потепління, а також до похолодання. Робота показала, що при зростанні температури в приекваторіальних областях Тихого океану – як це спостерігається і в дійсності – перше повне розчищення Льодовитого океану до вересня може спостерігатися раніше, ніж передбачалося до цих пір – між 2030 і 2040 роками.

Автори підкреслюють, що основною причиною нинішнього танення Льодовитого океану є пов'язане з людською діяльністю глобальне потепління. Тому точна дата першого повного танення океанських льодів теж залежить від діяльності людей.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: