fbpx
Сьогодні
20:08 01 Бер 2019

Варфоломій вкотре спростував заяви російської пропаганди щодо Томосу

Вселенський Патріарх Варфоломій запевнив, що надаючи автокефалію Українській Церкві, він насамперед керувався еклкезеологічними та канонічними мотивами і аж ніяк не корисливими.

Про це він сказав у інтерв'ю ЗМІ «Політика».

«Україна здобула свою автокефалію. Ані Вселенський Патріархат, ані Патріарх не можуть нічого більше додати. Не було жодного корисливого мотиву або прихованої вигоди. Ми просто виконали свій обов'язок перед Церквою», – заявив він.

«Я щоденно закликаю благодать і милість Божу в наше життя і у життя нашої Церкви. Тому, закиди про амбіції чи владне втручання не справджуються», – додав першоєрарх.

Патріарх Варфоломій також повідомив, що на його рішення надати Томос не впливали жодні державні діячі.

«Не було жодного тиску від конкретних країн з вимогою надати українську автокефалію. Я повинен, однак, запевнити Вас, що велика кількість очільників держав привітала Вселенський Патріархат з цим рішенням. Одні листами, а інші – публічними заявами. Коли якась держава вітає рішення Вселенського Патріархату, це не означає, що вона впливала на це рішення. Наша Церква діє вільно від зовнішніх впливів і тиску світових держав», – наголосив Патріарх Варфоломій.

Патріарх нагадав, що питання України тривало довго. Церква-Матір не раптово вирішила зайнятись якоюсь вигаданою проблемою. Той факт, що декому стала близькою ідея розколу, і вони були незацікавлені у вирішенні величезної існуючої церковної проблеми, не звільнило Константинополь від відповідальності за її вирішення.

«Що стосується надання автокефалії за згодою з іншими Православними Церквами, то цього не відбулося, тому що це не є традицією у нашій Церкві. Всі Томоси про автокефалію, які були надані новоствореним автокефальним Церквам (Росії, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, Афінам, Варшаві, Тирані та Прешову) були надані Вселенським Патріархатом, і цьому не передували ніякі домовленості або переговори на всеправославному рівні. І це дійсно викликає подив, що Церкви, які отримали свої Томоси про автокефалію лише підписом Константинопольського Патріарха, зараз запитують, як це можливо, що Вселенський Патріархат односторонньо надає Томос про автокефалію Україні. Відповідь є очевидною: так самим чином і за такою ж процедурою, як він вже надав церковну незалежність іншим новоствореним Церквам», – підкреслив першоієрарх.

Патріарх ще раз наголосив: «В Україні більше немає розкольників, оскільки Церква їх відновила у спілкуванні. І ми вважаємо великим благословенням благодаті Всесвятого Духа те, що стільки мільйонів людей знову долучилися до канонічної Церкви. Якщо Ви подивитеся документи Вселенських соборів, Ви побачите, що те, що зробила Константинопольська Церква, не є новим безпрецедентним актом».

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: