fbpx
Сьогодні
10:46 01 Бер 2019

Тимошенко пропонує статтю практично без реального покарання за незаконне збагачення, - ЦПК

У громадській організації Центр протидії корупції заявили, що редакція статті про незаконне збагачення, яку пропонує кандидат у президенти Юлія Тимошенко, практично унеможливлює притягнення до кримінальної відповідальності.

Про це йдеться у публікації ЦПК.

У законопроекті, запропонованому Тимошенко, зазначається: "Набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, незаконність підстав набуття яких визнано у судовому порядку, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі".

Активісти наголошують, що таке формулювання практично унеможливлює притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, оскільки пропонується два етапи визнання збагачення незаконним.

"Спочатку суд має визнати незаконність підстав набуття активів, а потім по другому колу, керуючись судовим рішенням, знов розслідується те саме діяння", – йдеться у публікації.

"Тобто, щоб пред'явити комусь підозру у незаконному збагаченні детективам та прокурорам доведеться в окремих провадженнях отримати рішення судів про встановлення фактів незаконності підстав набуття чиновником тих чи інших активів", – пояснюють у ЦПК.

В організації додали, що окрім цього рішення мають набрати законної сили, тобто пройти стадію апеляційного оскарження, що може забрати багато років.

Активісти впевнені, що таким чином, для реальних корупціонерів ризик мінімальний.

"Однак наразі взагалі важко уявити, як це все виконати на практиці через розмите формулювання "незаконності підстав набуття". Воно включає, зокрема, недійсність правочинів, що тягне за собою, в основному, цивільну відповідальність", – сказано у аналізі законопроекту.

"Тобто, якщо, наприклад, у вас не було дотримано нотаріальної форми договору купівлі-продажу будинку, то це лише підстава повернути вам гроші, а майно — продавцю. Це не робить вас фігурантом справи про незаконне збагачення. Однак у формулюванні Тимошенко – зробить", – наголошують активісти.

Вони зазначають, що своїм законопроектом, Тимошенко ймовірно хоче, щоб в суді доказали, що за кошти, отримані у якості хабара, було придбано, наприклад, конкретний автомобіль чи нерухомість, але оскільки суди керуються виключно нормами права і не можуть виходити за їх межі, тому, можуть, наприклад, покарати за хабарництво, але не мають повноважень встановлювати, безпосередньо на що сам хабар був витрачений.

У ЦПК додали, що у редакції статті про незаконне збагачення, яку Конституційний суд визнав неконституційною зазначалося, що значне перевищення статків над усіма джерелами доходу чиновника та членів його родини і є незаконним збагаченням, безвідносно до того, як набуті ці активи.

Натомість, у законопроекті, зареєстрованому Тимошенко, звужується саме поняття "незаконне збагачення" до активів набутих виключно з незаконних підстав. Це означає, що якщо у чиновника немає коштів на будинок, який у нього у власності, – це не буде незаконним збагаченням у розумінні запропонованої статті.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: