fbpx
Сьогодні
19:03 28 Лют 2019

Законопроект Порошенка про незаконне збагачення: з'явився текст і стало відомо, коли його розгляне Рада

На сайті Верховної ради України з'явився текст законопроекту президента Петра Порошенка про невідворотність відповідальності за незаконне збагачення.

Про це йдеться на сайті Ради.

Так, незаконне збагачення визначено у документі як набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем чи ознак прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі.

Визначається, що такі діяння караються позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

При цьому ті самі діяння, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне становище, караються позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Урахування зауважень КСУ у новому законі

У пояснювальній записці наголошується, що обов'язок доведення відсутності законних підстав для набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів покладатиметься на органи досудового розслідування, що ґрунтуватиметься на конституційних приписах, які гарантують презумпцію невинуватості особи і неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (статті 62, 63 Конституції України).

"Включення такої ознаки незаконного збагачення, як відсутність законних підстав для набуття активів у власність ґрунтується на положеннях закону "Про запобігання корупції", за яким критерієм визначення вигоди неправомірною, що становить корупцію, є саме відсутність законних підстав для одержання тих чи інших вигод", – вказано у записці.

Зазначається, що злочин належатиме до корупційних злочинів, а його розслідування здійснюватиметься Національним антикорупційним бюро України.

"Крім того, оскільки за незаконне збагачення передбачається застосовувати таке додаткове покарання, як конфіскація майна, пропонується узгодити нову статтю 368-5 із статтею 59 Кримінального кодексу України, яка визначає засади застосування конфіскації майна, передбачивши, що конфіскація майна може застосовуватися за вчинення незаконного збагачення, незалежно від його тяжкості, а не лише у випадках, коли такий злочин є тяжким чи особливо тяжким", – вказано у записці.

Крім того, незаконне збагачення, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

У документі вказано, що особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є особи, зазначені у пункті 1 частини першої статті 3 закону "Про запобігання корупції".

"Під активами у значному розмірі у цій статті розуміються грошові кошти або інше майно, а також доходи від них, якщо їх розмір (вартість) перевищує одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Під передачею активів у цій статті розуміється укладення будь-яких правочинів, на підставі яких виникає право власності або право користування на активи, а також надання іншій особі грошових коштів чи іншого майна для укладення таких правочинів", – вказано у примітці до тексту закону.

Крім того, внесений президентом законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення може зявитись на порядку денному вже наступного пленарного тижня.

Про це повідомила представник президента у Верховній раді Ірина Луценко, передає РБК-Україна.

За її словами, перед винесенням в зал законопроект має бути розглянутий у профільному комітеті парламенту.

"На цей момент президентом враховані зауваження КСУ про те, що 62 стаття Конституції говорить про презумпцію невинуватості.. Цей законопроект буде розглянутий відповідним комітетом. Звичайно (через тиждень – ред.). Він вже є на сайті, він має появитися в порядку денному. І він як невідкладний має розглядатися в парламенті", – повідомила Луценко.

За її словами, після прийняття законопроекту Конституційний суд не зможе визнати статтю неконституційною.

"Якщо він буде прийнятий Верховною радою і підписаний президентом, КСУ не зможе вже визнати його неконституційним, адже тут враховані всі його зауваження…Я думаю, що внесена президентом України така стаття дасть можливість притягнути до відповідальності тих корупціонерів, по яким вже зібрані докази їх незаконного збагачення, а також розглянути це в антикорупційному суді", – заявила Луценко.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: